Citron
Tyto látky se neřadí mezi živiny proto, že neobsahují žádné kalorie a nejsou to ani vitamíny, ani minerální soli.
Patří mezi ně kyselina citronová, které je největší množství, a dále pak kyselina jablečná, octová a mravenčí. Ty zvyšují účinek kyseliny askorbové neboli vitamínu C a mají výrazný antiseptický účinek.
Dále flavonoidy, především hesperidin a diosmin v slupce a dužině citronu, které mají antioxidační a protirakovinné účinky a ochraňují kapiláry. A terpeny, které se nacházejí zejména ve slupce a dávají citrusovým plodům jejich typické aroma. Nejhojněji z nich je zastoupen d-limonen, který má prokazatelné detoxikační a protirakovinné účinky.
Přestože citron blahodárně působí na celé tělo, nejvíce se ho využívá při problémech s krví. Zlepšuje vstřebávání železa ve střevech. Ředí krev, čímž chrání organismus před vznikem trombózy. Ulehčuje likvidaci odpadních látek metabolismu v krvi.
Citrony by měly být součástí stravy každého, kdo trpí chudokrevností. Ačkoliv mají velmi nízký obsah železa, jsou silným antianemikem, protože zvyšují vstřebávání železa dodávaného jinou rostlinnou potravou.
Hesperidin a ostatní flavonoidy obsažené v citronech posilují stěny kapilár, zlepšují pružnost cév a snižují tvorbu krevních sraženin. Konzumace citronů se doporučuje při arterioskleróze, zvýšeném riziku trombózy, edémech a v případech, kdy je třeba zlepšit reologické vlastnosti krve (dokonalé proudění krve).
Citrony napomáhají při vylučování kyseliny močové, odpadní látky metabolismu, která se v těle neustále tvoří. Zůstává-li v těle, začne se ukládat v kloubech a způsobovat dnovou artritidu a dnový záchvat. V ledvinách vyvolává nefritidu (zánět).
Citronová kúra je velmi účinná při rozpouštění ledvinových kamenů, a to zejména tehdy, jsou-li vytvořeny ze solí kyseliny močové (urátů).
Citrony díky obsahu vitaminu C a fytochemikálií zlepšují odolnost imunitního systému vůči infekcím. Jejich konzumace je proto vhodná při všech virových i bakteriálních nákazách organismu. D-limonen, aromatický terpen, který se nachází především ve slupce, má schopnost neutralizovat určité karcinogeny.
Citrony se běžně nekonzumují jako takové, protože jsou kyselé. Většinou se pije jen jejich šťáva, kterou je dobré lisovat i ze slupky (pokud neobsahuje pesticidy), v níž jsou zastoupeny mnohé aromatické terpeny s výrazným léčivým účinkem. Citronová šťáva zlepšuje chuť, stravitelnost a vlastnosti všech odrůd listové zeleniny, rýže a luštěnin.
Citronová kúra: Tato kúra trvá dva týdny. První den půl hodiny před snídaní vypijete šťávu z jednoho citronu zředěnou vodou. Každý další den k přípravě použijete o jeden citron více, a to až do doby, kdy dosáhnete počtu sedmi. Potom opačným postupem jejich množství zase snižujete, až do posledního dne, kdy si šťávu opět připravíte jen z jednoho citronu.
Tato kúra se nedoporučuje dětem, starším lidem a všem, kdo mají nedostatek vápníku, nemocné ledviny nebo málo červených krvinek. V takovýchto případech by se nemělo jíst ani větší množství citronů.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.