Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hrách - omlazuje a je plný minerálů

Ne nadarmo naši předkové dávali před Vánocemi naklíčit hrách. Říkali tomu pučálka. Napučený hrášek obsahuje spoustu vitaminu C a ten v zimě většinou chybí.
Rubrika: Luštěniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Naši předkové byli moudří, a i když asi nevěděli, že hrášek dávají napučet kvůli vitaminu C (a enzymům), činili tak a dobře si pochutnali. Ze zapadlé vísky nebo z horské chalupy bylo pro pomeranče, nejrozšířenější zdroj vitaminu C dnešních lidí, jaksi daleko…

Hrách má, jako každé semeno, nukleové kyseliny. Zjednodušeně řečeno, v nich je informace, jak má buňka správně fungovat. Ty nukleové kyseliny tělo z hrachu může získat, když u toho nechybí hořčík. A ejhle – toho má hrách také dost! Takže ten, kdo složil posměšnou písničku Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den…, sám byl hloupý a nevážil si bohatství, které hrách má. Jasně, hrách – to nezní příliš exoticky, a taky nadýmá, takže jsme ho odsunuli hodně daleko za všelijaké pochutiny, no a hranolková generace už hrách pomalu ani nezná. Přitom je moc dobrý právě pro dospívající. Pokud už máte pubertu za sebou, nezoufejte, že by pro vás hrách nebyl: pro starší osoby je taky skvělý; pro nás má zase omlazující účinek! Nevyhazujte stokoruny za «zázračné» krémy, kupte si za pár korun hrách!

Z hrachu se dělá i speciální směs na obalovací těstíčko jménem hraška. Nemusíte ani použít vajíčko, když ho nesmíte nebo nemáte rádi. Hraška si úplně vystačí.

Mladý hrášek – ten zelený, slaďounký, obsahuje opravdu hodně provitaminu A, železa a vitaminů řady B. Třeba B1 – thiamin, B2 – riboflavin a B3 – niacin. B1 znamená pevnější nervy, B2 – více energie, hezčí vlasy, a B3 obnáší výkonnější srdce a lepší náladu. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník a měď. Takže když si vaše dítko bude přát lusky, klidně mu je pořiďte a buďte rádi, že jim dalo přednost před bonbony! Budulínek v kamýckém pohádkovém lese lusky rozdával.

Mladý hrášek, třeba i mražený, je vynikající do pokrmu, který kdosi nazval Mánesova játra. Proč zrovna Mánesova? Nevím, doufám, že po Mánesově ulici, kde možná vznikl, protože žádného dobrovolníka z rodu Mánesů jsem nesehnala. Před mnoha lety jsem si ten recept někde v novinách přečetla a pokrm připravila nikoli z Mánesa, ale z vepře. Dnes s úspěchem používám také seitan (viz příslušnou kapitolu). V nevegetariánském receptu se začínalo játry, ve vegetariánském česnekem. Takže nejprve oloupeme česnek – celou paličku. Nakrájíme ho na plátky. Ty pak lehce orestujeme na omastku, přidáme sterilovaný okapaný hrášek a brusinkový kompot i se šťávou a sklenici seitanu. Prodává se už ochucený – v celku nebo v plátcích nebo v kostkách, nejlepší jsou pro tento účel kostky. Prohřejeme, přidáme necelou decku červeného vína nebo šťávy z hroznů, zahustíme lžící hořčice a dochutíme. Nemáme-li ani vepře ani seitan, použijeme tofu.

Sterilovaný hrášek je dobré mít doma; když není čas na dlouhé vyvařování, pomůže právě on. Třeba z něj vykouzlíme rychlou polévku: Na troše másla či oleje osmahneme několik lžic mouky (hladké nebo polohrubé), až začne příjemně vonět. Pak přiléváme hrášek i s nálevem a dobře mícháme. Přidáme würzl nebo jiné kvalitní koření a krátce povaříme. Dochutíme bylinkovou solí nebo sójovou omáčkou. Pak vlijeme kašičku, kterou jsme připravili z několika lžic sušeného «mléka» – může být ovesné, sójové nebo pohankové, ochutíme špetkou muškátového květu a necháme přejít var. Vypneme sporák a přihodíme jemně nasekanou petrželku.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 8771
Datum: 1. 9. 2020