Kolik gramů bílkovin denně potřebujeme přijmout ze stravy?
V České republice to je Ministerstvo zdravotnictví, v USA Národní akademie věd. VDD pro tu či onu živinu se může postupem času měnit tak, jak se mění a prohlubuje naše poznání. Naneštěstí u nás po celá desetiletí platily zcela odlišné hodnoty VDD ve srovnání se zahraničím.
Naše VDD pro bílkoviny byly 2,5 až 3krát vyšší než doporučení FAO (Potravinářské a zemědělské organizace při OSN), WHO (Světové zdravotnické organizace) a doporučení v USA, SRN a dalších rozvinutých západních zemí. Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím krajských a okresních hygienických stanic po celá léta kontrolovalo a zajišťovalo, aby strava v provozovnách veřejného stravování splňovala tyto předepsané vysoké dávky bílkovin. Teprve v roce 1990 byly u nás přijaty nové VDD. Dávky bílkovin byly sníženy a ocitly se na půl cestě mezi dřívějšími zcela nesprávnými doporučeními a doporučeními uznávanými v USA a západní Evropě.
Podle doporučení FAO a WHO byla denní potřeba bílkovin stanovena na hodnotu 0,75 g/kg váhy. To představuje 60 g bílkovin denně pro osmdesátikilogramového muže nebo 45 g bílkovin pro ženu vážící 60 kg. Protože stravitelnost rostlinných bílkovin je ve srovnání s živočišnými o trochu horší (přibližně o 10 %), vegetariánům a především veganům se doporučuje denně konzumovat 1 g/kg váhy. Naprostá většina lidí žijících v rozvinutých západních zemích konzumuje ovšem více bílkovin než potřebuje – kolem 100 až 120 gramů denně.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.