Namáčená rýže (natural) hodnotnější
Levnou a jednoduchou metodou, jak zvýšit výživovou hodnotu (neloupané) rýže, může být její namáčení do vody. Vědci namáčeli rýži (natural) 22 hodin. Namáčení stimuluje ranou fázi klíčení (vzniknou asi 1 mm dlouhé klíčky), tím se aktivují spící enzymy, které se snaží předat klíčícímu výhonku tu nejlepší výživu.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Studie
Naklíčená rýže obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálů než neklíčená rýže. Obsahuje též asi trojnásobné množství lysinu, což je aminokyselina potřebná pro růst a obnovu tkání.
Rýže se pěstuje v teplém klimatu již po celá tisíciletí. Obyvatelé Číny, Indonésie a Indie, celkem 2,5 miliardy lidí (neboli polovina světové populace) jsou na rýži závislí jako na základní potravině. V příštích dvaceti letech stoupne počet lidí závislých na rýži asi o další 1,2 miliardy.
Počet přečtení: 10586
Datum: 23. 8. 2004