Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Alkohol, káva a cholesterol

I když alkoholu mnoho nevypiji, mám velmi rád kávu. Jak tyto nápoje ovlivňují moji hladinu cholesterolu a riziko, že zemřu na srdeční onemocnění?
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Rady lékaře

Alkohol poskytuje kalorie, nahrazuje tedy potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a tuků, které by člověk jinak snědl. V tomto smyslu alkoholické nápoje napomáhají snižování celkového množství cholesterolu v krvi. Alkohol způsobuje i změny v metabolismu cholesterolu, tělo produkuje více HDL cholesterolu. Mnoho studií prokázalo, že je-li konzumace alkoholu omezena na rozumnou míru, riziko onemocnění srdce se snižuje. Tento prospěšný účinek je však vymazán zvýšením počtu úmrtí v důsledku jiných příčin, kterými jsou zejména cirhóza jater, podvýživa a nehody, k nimž pod vlivem alkoholu dochází.

Je mi líto, že vám to musím říct, ale pití kávy hladinu cholesterolu v krvi zvyšuje. Na druhé straně u lidí, kteří měli vysokou hladinu cholesterolu v krvi a pití kávy se vzdali, byl zaznamenán významný pokles hladiny cholesterolu. Zlepšení může být až o deset procent, což by již mohlo mít značný význam pro snížení rizika úmrtí na nemoci srdce a cév, pokud své cévy udržíte i celkově v lepším stavu. Vzdání se kávy by se mělo požadovat za doplňkový způsob snižování zvýšené hladiny cholesterolu. Ti lidé, kteří již předtím měli nízkou hladinu cholesterolu, by však neměli po vynechání kávy očekávat ještě její další snížení.

John A. McDougall

Počet přečtení: 30133
Datum: 3. 4. 2020