Azuki, na nemocné ledviny i proti osteoporóze
Pochází z Číny a pěstuje se v celé jihovýchodní Asii. Fazolky azuki jsou tmavočervené až hnědé barvy. Po uvaření mají jemnou ořechovou chuť. Hodí se k přípravě hustých polévek.
Uvítají je zejména ti, kteří mají problémy s ledvinami. Obsahují dost fosforu a vápníku. Pomáhají regulovat stolici a vylučovat jedy z těla. Azuki jsou prospěšné také ženám, které mají problémy s nepravidelnou nebo bolestivou menstruací. Jako lék si mohou brát denně malé množství těchto fazolek.
Když fazolky uvaříme hodně doměkka a vložíme je na podušenou cibulku a okořeníme majoránkou a česnekem, získáme velice dobrý a zdravý prejt.
Americká dietoložka Laura Pinian různé fazole doporučuje jako zdroj vápníku, ale také proto, že obsahují rozpustnou vlákninu, která přispívá k mírnému poklesu kolísání hladiny krevního cukru. Diabetici by je rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. O fazolích více v samostatné kapitole.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.