Banány, sladkost plná hořčíku
Podívejme se na ty klady: banány mají hodně vlákniny, a tak zbavují organismus jedovatých látek. Jsou bohaté na draslík a pomáhají léčit vysoký krevní tlak. Hořčík, který je v banánech též obsažen, dělá dobře srdíčku. Pochvalují si je i ti, které trápí žaludeční vředy.
Obsahují hodně tryptofanu, což vědět nemusíme, ale přece jen je zajímavé, že z této aminokyseliny vzniká v těle serotonin, který tlumí rychlost nervových vzruchů, a má tedy uklidňující účinek. Kromě toho banán obsahuje hodně vitaminu B6, který je též dobrý «na nervy». Takže než se s někým hádat, nabídněte mu banán.
Kousky banánu pokapeme citronem a obalíme v kokosu, který dodá další hodnotné látky, např. selen. Taková svačinka se hodí okolo čtvrté odpolední hodiny, kdy už jídlo od oběda bylo spotřebováno a do večeře je ještě daleko.
Banány pomáhají neutralizovat krev, což dělá dobře těm, kdo mají potíže s dnou či dnovou artritidou.
Banán se dá použít jako vhodné sladidlo – do pečiva, třeba do muffinů (to jsou takové ty americké bábovičky z třeného těsta), do koktejlů i jako zmrzlinový základ.
Recept na zmrzlinu mám od Janinky Konečné, která nás učila v Institutu životního stylu: Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do mrazničky. Když z okna zahlédneme, že k nám jede návštěva s dětmi, vyjmeme banány a jdeme přivítat návštěvu. Banány mezitím porozmrznou. Pak je dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme. Část hmoty ochutíme rozmixovanými jahodami, část oříšky, část karobem. A máme hned tři druhy zmrzliny. Bez cukru a bez mléka, tudíž zdravější. Přísní makrobiotici by mě i tak hnali, že zmrzlina je «moc jin» a «moc studená», ale já myslím, že když si podobné dobrůtky dopřejeme jen výjimečně, že to tělo vydrží.
Můžeme zkusit i banány zatepla – «banány po indicku»: Potřebujeme banány, rozinky, kari koření a skořici. Seženeme-li levnější banány, jde o jídlo levné, rychlé a zdravé. Banány nakrájíme na kolečka, položíme na vyšší pánvičku do rozpáleného másla, necháme malinko osmahnout, přisypeme předem namočené rozinky, přidáme kari koření a skořici a pro-hřejeme. Podáváme s rýží.
A ještě jeden tip: když v létě grilujeme, nemusíme používat jen maso, ale také třeba lilky, cukety, papriky. A na závěr se hodí jedna sladká tečka: neoloupaný banán položíme na rošt či na misku a grilujeme. No a to je všechno – slupku odkryjeme a teplá slad-kůstka je tady!
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.