Cukety, pomáhají ledvinám
Ne, nemusíme nikam jezdit, abychom si udělali exotické jídlo. Stačí vyběhnout na zahrádku, pokud vám tam «adély» něco nadělily. Teď myslím bujně rostoucí cukety. Jedna paní Adéla s velkým A, paní Adéla Malášková, totiž z těchto adél s malým «a» vymyslela recept. Mladé cukety nakrájí na kolečka. Pozor, teď přichází ta finta: vyndá střed. Kroužky obalí, osmaží ve friťáku a chobotnice jsou k jídlu!
A co byste řekli na takové matjesy – delikatesu z nakládaných ryb? Samozřejmě z cuket… Mladinké cukety nakrájíme na kolečka (asi tak půlcentimetrová) nebo na půlkolečka a osmahneme je na oleji, v němž před dohotovením cuket orestujeme ještě utřený česnek. Můžeme přidat také lžičku sójové omáčky. Kolečka nebo půlkolečka skládáme do láhve se šroubovacím uzávěrem tak, že je prokládáme cibulovými kroužky a bobkovým listem. Zalijeme je trochou vody, kterou jsme svařili se solí (nejlépe bylinkovou) a novým kořením, případně pepřem a lžičkou šťávy z citronu. Ke koření lze přidat také hořčičná semínka. Necháme jen mírně ochladnout, přecedíme a nalijeme na cukety. Nálev by měl být slanější než je polévka – cukety část soli pohltí. Sůl tam také hraje roli konzervantu. Kvůli konzervaci je možné přidat do nálevu také kousek feferonky nebo na špičku nože pálivého koření harissa. Estéti k cuketám přidají také kousky mrkvičky, aby sklenka hezky vypadala. Kvalitní, nepřepálený olivový olej přidáme do nálevu také. Necháme několik dní rozležet.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.