Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

I mírně kontaminovaná voda vede k vysoké kontaminaci ryb

Pokud vycházíme z předpokladu, že rakovina – související s vypouštěním pesticidů a dalších jedovatých látek do vody – je pro nás největší hrozbou, musíme si uvědomit, které toxické látky představují největší dlouhodobé riziko. Jedy, které lidi ohrožují nejdéle, mají dvě základní přirozené vlastnosti – sklon k bioakumulaci a sklon k biomagnifikaci.
Rubrika: Ekologie
|
Typ článku: Rady lékaře

Oba dva procesy způsobují, že ryby z mírně znečištěných vod mají v tkáni vysokou koncentraci toxických látek. Proces, při kterém se toxické látky postupně ukládají v určitých orgánech lidí nebo jiných organizmech, se nazývá bioakumulace. Pojmem biomagnifikace (bioobohacování) se označuje proces, při kterém se toxické látky progresivně koncentrují u zvířat, která se nacházejí výše v potravinovém řetězci.

Klasický příklad tohoto jevu byl objeven v jezeře Clear Lake v Kalifornii, 135 km jižně od San Francisca. Nad jezerem několikrát rozprášili insekticid DDD, který měl eliminovat zvýšenou populaci hmyzu. (DDD je méně účinný „příbuzný“ neslavně známého DDT a technicky se označuje jako halogenderivát uhlovodíku.)

Voda v jezeru měla následně sotva rozpoznatelný obsah pesticidu na úrovni 0,02 ppm (což si můžeme představit jako dvě kapky DDD v každých 100 milionech kapek vody).

Takové bioobohacování však způsobuje dramatický nárůst hladiny škodlivin DDD v tkáních organizmů žijících v jezeru. Nadměrná koncentrace DDD ve fytoplanktonu jezera je 5 ppm, což je 250násobek koncentrace této chemikálie ve vodě. Postupem v potravinovém řetězci se koncentrace DDD přibližuje hodnotě 2500 ppm, což je obrovský, až 125tisícový nárůst koncentrace oproti vodě v jezeru.

Nejčastější otázka, kterou dostávám na veřejných přednáškách, se týká kvality pitné vody v domácnostech. Mnozí lidé se obávají vody, která teče z vodovodu. Měli by se však více znepokojovat kvalitou vody v potocích, řekách, jezerech a oceánech, kde žijí ryby, které konzumují. Nízké hladiny toxických látek v jezeru Clear Lake vedou k vysoké koncentraci toxinů v tělech ryb, které lidé denně konzumují.

Případy, jako je tento, nejsou vůbec výjimečné, naopak, stávají se pravidlem. E.P.A. dospěla k závěru, že „organizmy žijící ve vodě mohou akumulovat kontaminanty ze životního prostředí až do míry rovnající se více než milionovému násobku koncentrace určené v jejich životním prostředí“ (vodě).

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3296
Datum: 13. 5. 2010