Jahody chrání mozek!
Jahody obsahují kolem 6-9 % cukrů (fruktóza a glukóza), což je málo na to, aby se jich diabetici či hubnoucí lidé museli bát. Jahody jsou ve skutečnosti pro obě skupiny velmi vhodné ovoce, protože obsahují fruktózu, která pro využití v těle nepotřebuje inzulin, a také chrom, který je pro zpracování cukru v organismu důležitý (je aktivní součástí i některých syntetických antidiabetických přípravků).
Vysoký obsah ovocných kyselin (kyselina citronová a jablečná) má na trávicí systém dezinfekční účinky a zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin. Na trávicí trakt a srdečně-cévní systém mají příznivý vliv pektin (vláknina, která snižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karoten, flavonoidy a třísloviny. I vitamín B, fosfor, železo, mangan a měď dělají z jahod skutečně kvalitní ovoce.
Určitě vám neunikla barva jahod - červená. Je způsobena přítomností rostlinných pigmentů (polyfenolů), které mají výrazný antioxidační účinek. Ten je dokonce tak silný, že jahody patří spolu s borůvkami a brusinkami k nejsilnějším potravinovým antioxidantům vůbec. Jahody by však měli konzumovat zejména ti, kteří chtějí chránit svůj mozek: jahody mají ochranný účinek na nervové buňky. Jeden šálek jahod účinně chrání mozek 6-12 hodin - ještě déle než nejtmavší borůvky.
A víte, proč jsou syntetická jahodová aromata v pudincích, zmrzlině a nápojích pouhou karikaturou přírodní chutě? Aroma jahod totiž patří mezi nejkomplikovanější v přírodě vůbec - sestává z více než 300 známých a množství neznámých látek. Kdo by to kdy v laboratoři namíchal? To však může být i důvod, proč jsou někteří lidé na jahody alergičtí. Nabádám proto k opatrnosti zejména při zavádění jahod do jídelníčku kojenců. Po první konzumaci jahod je raději několik dalších dní dítěti nepodávejte a pozorujte, zda se neobjeví alergické příznaky.
Pokud máte své vlastní jahody, sbírejte je ráno, hned po uschnutí ranní rosy. A jezte pouze zdravé kusy. Dobrou zprávou je, že nejen jahodové plody jsou zdravé. Od května do srpna můžeme sbírat i listy, zejména z lesních jahod. Pro vysoký obsah tříslovin, éterických olejů, vitamínu C (až 380mg/100g!), alkaloidů a flavonoidů kvercetinu a kvercitrinu je lze využít při léčbě hypertenze, gynekologických onemocnění, dně a zánětlivých onemocnění kloubů, ledvinových kamenů, zánětech žaludeční a střevní sliznice a podobně.
Nebo zkuste například jahodovou kúru: během několika dnů snězte jen 1-2 kg jahod denně rozdělených do několika dávek! Taková kúra je lahodná, pročišťuje krev, ledviny, střevo i klouby.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.