Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč se bojíš zeptat?

„Slyšte a dobře si pamatujte tato slova: Syn člověka bude vydán do rukou lidí.“ Oni však tomu slovu nerozuměli a jeho smysl jim zůstával skryt; proto nechápali, ale báli se ho na to slovo zeptat. (Lukáš 9,44.45)
 

„Kdo se neptá, zemře jako hlupák,“ říkával náš učitel. Čím jsem starší, tím více mu dávám za pravdu.

Kdyby se lidé v zástupu i učedníci nebáli zeptat, určitě by si ušetřili spoustu zbytečných starostí a problémů, které prožívali, když byl ukřižován. Od pátku do neděle se pak ukrývali ze strachu před farizei a zákoníky. Měli strach, že se zmocní také jich a nechají je ukřižovat.

Z jejich chyby se můžeme poučit. Bible opakovaně vybízí každého, kdo ji otevírá, aby se beze strachu ptal Boha vždy, když nerozumí tomu, co čte.

Můj táta mne už v dětství učil, abych se vždy nejdříve modlil, než začnu naslouchat poselství Bible. Vždyť i Jakub, Ježíšův bratr, radí: „Má-li kdo z vás nedostatek moudrosti, ať prosí Boha, který dává všem bez výhrad a bez výčitek, a bude mu dána“ (Jk 1,5).

Nejen při čtení Bible, ale dokonce i v běžném životě si často uvědomuji, jak velký mám „nedostatek moudrosti“, a jsem rád, že o ni mohu prosit Boha. Těší mne, že se Stvořitele také mohu ptát vždy, když něčemu nerozumím. Ne vždy mi odpoví, protože mnohé bych nepochopil. I tak získávám jistotu, že ví o všem, co prožívám, a tak v tom nejsem sám.

Nebojme se ptát. Bůh s tím počítá. Má na nás dostatek času. Kdo se neptá, umře jako hlupák. Ptejme se. Vyplatí se to.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 8
Datum: 6. 5. 2023
Jitřenka
duben 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Odebírat emailem