Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nauč se radovat z úspěchů druhých

Jan mu na to řekl: „Mistře, viděli jsme kohosi, jak v tvém jménu vyhání démony, a bránili jsme mu, protože tě nenásleduje jako my.“ Ježíš mu řekl: „Nebraňte mu! Kdo není proti vám, je pro vás.“ (Lukáš 9,49.50)
 

Učedníci se setkali s člověkem, který v Ježíšově jménu pomáhal lidem zabředlým do okultismu. Vyháněl z nich v moci Ježíšova jména démony.

Normální reakcí měla být radost, že je tu někdo další, kdo objevil moc Stvořitele a používá ji k tomu, aby pomáhal. Jenže učedníci žárlí. Mají pocit, že jim někdo bere něco, nač mají právo jen oni. Místo aby se radovali, tak se vztekají a žárlí.

Ježíš na jejich hněv reaguje smířlivou radou. Jejich úkolem není posuzovat ty druhé. Pokud jsou lidé ochotni svými skutky oslavovat Boha, nemají jim v tom bránit. Raději se mají starat o to, aby oni sami správně používali svěřenou moc.

S něčím podobným musí čas od času bojovat každý křesťan. Někdy proto, že na podobné „výlučnosti“ je založena celá teologie jeho církve. To si pak myslí, že v nebi budou jen ti, kdo jsou členy jeho církve, té jediné správné.

Jiní jen nepochopili, že Ježíš zve do svého království ty, kdo jsou ochotni mu naslouchat a podle svého nejlepšího svědomí dělat to, co jim říká.

Pamatuji doby, kdy jsem také žárlil na ty, kteří byli v tom svém „vymítání démonů“ úspěšnější a neměli to správné učení. Dnes, když vidím, jak někdo pomáhá lidem „v moci Ježíšova jména“, raději se raduji. Vidím v tom důkaz toho, že Ježíš má dnes stejnou moc jako tehdy, když učil své učedníky.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 4
Datum: 9. 5. 2023
Jitřenka
duben 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Odebírat emailem