Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jen těm, kdo chtějí

A když přijdete do některého města a tam vás přijmou, jezte, co vám předloží; uzdravujte nemocné a vyřiďte jim: „Přiblížilo se k vám království Boží.“ (Lukáš 10,8.9)
 

Ze slov, kterými Ježíš vysvětluje svým následovníkům, jaký je jejich úkol, je patrná jedna zásada: křesťanství je něco, co vždy musí zůstat na bázi dobrovolnosti.

Sedmdesát učedníků dostává od Ježíše příkaz, aby tam, kde lidé projeví zájem, kázali o tom, že se „přiblížilo království Boží“. Není třeba žádný nátlak, a už vůbec ne násilí.

Připomnělo mi to středověk a praktiky tehdejší církve. V Evropě toto období nazval Alois Jirásek dobou temna. A třeba v Jižní Americe vlastně snaha o násilné pokřesťanštění indiánů vyhubila tamější kulturu.

Jenomže Ježíš neříká nic o násilí. V tom se křesťanství, které vychází z Ježíšova učení, diametrálně liší od islámu. Korán obsahuje texty vybízející k šíření víry i násilím. Středověké křesťanství vnucující víru nemělo s Ježíšem nic společného.

Těch sedmdesát učedníků mělo všude, kde je přijmou, přinášet Ježíšův nebeský pokoj, nemocným nabízet uzdravení a hledajícím vyprávět o blížícím se Božím království. To vše na bázi dobrovolnosti, protože Ježíš nikomu nenutí své učení ani možnost přijmout občanství v jeho nebeské říši.

Křesťan se nemá bát žít mezi lidmi, kteří mají jiný názor na život, ale přitom respektují ten jeho. Pokud jsou ochotni se o své názory sdílet, určitě si vyslechnou i ten náš. Nebojme se jim vyprávět o své víře. Bude pak už jen na nich, zda se spolu s námi stanou součástí nebeského království.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3
Datum: 17. 5. 2023
Jitřenka
březen 2024
POÚTSTČTSONE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Odebírat emailem