Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Běda ti

Běda ti, Chorazin, běda ti, Betsaido! Kdyby se byly v Týru a Sidónu udály takové mocné skutky jako u vás, dávno by byli seděli v žíněném šatě, sypali se popelem a činili pokání. Ale Týru a Sidónu bude na soudu lehčeji než vám. A ty, Kafarnaum, budeš vyvýšeno až do nebe? Až do propasti klesneš! (Lukáš 10,13–15)
 

Tato Ježíšova slova člověk při čtení raději přeskočí. K čemu je dobré číst takové vyhrožování? Jenže když se nad tím, co Ježíš říká, zamyslíme, zjistíme, že je to trochu jinak.

Pokud v naší společnosti někomu řeknu „běda ti“, je to chápáno jako vyhrožování. Jenže tak to Ježíš nemyslí. Mesiáš chce jen ukázat na to, že svobodná vůle má své důsledky. Každý má možnost vybrat si svou cestu, ale o skutečnou svobodu jde, jen když mám možnost volby a byl jsem informován, jaké důsledky mi přinese mé rozhodnutí.

V tomto kontextu je třeba hledat vysvětlení toho, proč Ježíš říká tato slova. Nebrání lidem, aby ho odmítli. Tuto možnost jim nebere. Jen je chce upozornit, co je na konci této volby. Pokud odmítnou pomoc Mesiáše, bude na konci jejich cesty smrt.

Proč? Obyvatelé těchto měst viděli spoustu Ježíšových zázraků a mocných činů. Viděli, jak uzdravoval, křísil mrtvé, očišťoval malomocné a zbavoval posedlé démonů. To vše viděli na vlastní oči, a přesto odmítli uznat, že Ježíš je Mesiáš. Svým odmítáním Mesiáše podepsali sami sobě ortel smrti. Navíc se jedná o věčnou smrt, z níž už není vzkříšení.

Ježíšovo běda platí i dnes. I dnes mi Stvořitel v Bibli ukazuje, o čem bych měl přemýšlet ještě dřív, než se rozhodnu, zda půjdu s ním, nebo se životem vydám sám.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 5
Datum: 19. 5. 2023
Jitřenka
březen 2024
POÚTSTČTSONE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Odebírat emailem