Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

O to nepřijdeš!

Pán jí odpověděl: „Marto, Marto, děláš si starosti a trápíš se pro mnoho věcí. Jen jednoho je třeba. Marie volila dobře. Vybrala si to, oč nepřijde.“ (Lukáš 10,41.42)
 

Ježíš se svými učedníky tehdy navštívil Betanii, vesnici, v níž bydlely Marie a Marta, dvě sestry. Když procházel kolem jejich domu, Marta mu vyběhla vstříc a pozvala ho do svého domu. Ježíš pozvání přijal.

Marta se pak pustila do přípravy hostiny, zatímco Marie si sedla k Ježíšovým nohám a poslouchala jeho vyprávění o tom, jaké to jednou bude v jeho nebeském království.

Po chvíli přišla Marta a stěžovala si na to, že její sestra naslouchá Ježíšovu kázání, místo aby jí pomáhala s přípravou hostiny. Čekala, že se jí Ježíš zastane, ale dopadlo to jinak, než čekala. Ježíš nepochválil ji, ale Marii.

Problém nebyl v tom, že by Marta dělala něco špatného. Spíš v tom, že se starala o něco, co v té chvíli nebylo potřeba. Ježíš nepřišel na hostinu. Přišel, aby oběma sestrám přinesl radostné poselství o naději na věčný život.

Marie poznala, co je v té chvíli důležitější. Marta měla starost, aby nepřišla o pověst dobré hostitelky. Připravila se tím o vzácný čas, který mohla prožít s Ježíšem. Dělala dobrou věc, ale v nesprávný čas. Ježíš říká, že se trápila „pro mnoho věcí“, přestože se mohla s Marií radovat ze vzácné návštěvy.

I mne mohou starosti připravit o klid u Ježíšových nohou. Marta si myslela, že ona má Ježíši něco dát. Přitom to bylo naopak. Ne ona pro Ježíše, ale Ježíš měl pro ni chléb, který by ji nasytil navěky a přinesl radost, kterou jí nikdo nemůže vzít.

Z knihy Vlastimila Fürsta Ze stínu smrti na cestu pokoje. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 5
Datum: 28. 5. 2023
Jitřenka
březen 2024
POÚTSTČTSONE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Odebírat emailem