Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nemocniční kuchyně by měla mít podíl na zisku nemocniční lékárny

Podívejme se na to, co dostane pacient k jídlu v běžné nemocnici. Nemocniční strava by měla být pro celou společnost příkladem výživového ideálu. Ve skutečnosti zde však pacientům servírují tytéž potraviny, které je ve většině případů přivedly na nemocniční lůžko.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Skutečností, o které se raději nemluví, zůstává, že nemocniční strava vlastně zvyšuje obrat dalších oddělení tím, že (a to v nejlepším případě) zpomaluje pacientovo uzdravování. Typické nemocniční menu překypuje tuky, cholesterolem a potravinami, které neobsahují žádnou vlákninu. Tyto potraviny, které jsou podávány s posvěcením nemocničního personálu, nejenže brání pacientům v uzdravení, ale často přispívají i k rozvoji dalších nemocí.

Diabetici i nadále potřebují inzulin a lidé s vysokým krevním tlakem zůstávají hypertoniky - a musí polykat dokonce ještě více prášků. U pacientů po chirurgickém zákroku, částečně v důsledku stravy podávané před operací, se v nohách vytvářejí krevní sraženiny.

Když člověk utrpí infarkt, je umístěn na jednotku intenzivní péče, kde mu běžně podávají projímadla a změkčovadla stolice, která mají kompenzovat podávanou stravu s nízkým obsahem vlákniny. Pacientovi se navíc dostává přesně té stravy, která v první řadě způsobila jeho nemoc.

A aby to nebylo všechno, pečlivě vypočítané (ale nadměrné) množství tuků ve stravě pacienta na koronární jednotce přispívá k tomu, že se dále ucpávají cévy, které by měly vyživovat poškozený srdeční sval. Vztah příčiny a následku mezi potravou a nemocí je v tomto případě tak těsný, že nemocniční kuchyně by správně měla mít podíl na zisku nemocniční lékárny.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2685
Datum: 7. 2. 2011