Obezita a zdraví
Ať použijeme jakoukoliv metodu, získáme vlastně jakousi stupnici, pomocí níž můžeme lidi seřadit od nejštíhlejších k nejtlustším. Potom postačí lidi dlouhodobě sledovat a zjistit, jak v závislosti na jejich tloušťce či štíhlosti trpí nemocemi a jakého se v průměru dožívají věku. Takovýchto studií byla uskutečněna velká řada a ukázalo se, že nejzdravější se jeví lidé štíhlí, lidé s tzv. ideální tělesnou váhou.
Ukázalo se, že lidé, kteří váží více než je ideální váha, skutečně jsou o něco více nemocní, mají o něco vyšší úmrtnost. Jenže pokud vyjádříme úmrtnost lidí s ideální váhou jako 100%, potom úmrtnost celé populace byla při různých sledováních zvýšena v průměru jen o 5-10%. (V některých šetřeních se dokonce zdálo, že nadváha vůbec nemocnost a úmrtnost nezvyšovala, v některých šetřeních ji zvyšovala i o více než 10%.)
Porovnejme si s tím, jak časté změny váhy, čili důsledky odtučňovacích kúr výrazně zvyšují úmrtnost. Vidíme z toho, že hlavní zdravotní škodlivost obezity je podle všeho dána tím, že obézní lidé se opakovaně (a mnohdy úspěšně) snaží snižovat svou váhu, po úspěchu svého pokusu váhu znovu nabývají a to se mnohokrát opakuje.
Z faktů, které jsme právě uvedli, vyplývá, že odtučňovací kúry jsou pravděpodobně škodlivější než obezita sama o sobě. Obezita sama o sobě zvyšuje úmrtnost v průměru jen asi o 0-5%. (Pro porovnání si připomeňme, že pouze kouření samo o sobě zvyšuje úmrtnost téměř o 100%. Zdraví kuřáka je tedy ohroženo snad 10x či 50x více než zdraví „průměrně“ obézního člověka.)
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu