Pivem proti pálení žáhy?
Co to vlastně je? Proč a co se to stane? Krátké zopakování anatomie: potrava přechází z úst hrtanem do žaludku. Spojení mezi hrtanem a žaludkem je normálně zavřeno silným prstencovitým svalem - svěračem - který brání návratu potravy ze žaludku. Vždyť když se to v takovém přeplněném žaludku začne všechno míchat, musí to tam zůstat dobře „utěsněno". Jinak hrozí problémy. Pálení žáhy vzniká tehdy, když se sval - svěrač uvolňuje a propouští kyselý obsah žaludku do hrtanu - nazývá se to také reflexní choroba hrtanu.
Hrtan není odolný vůči kyselině a trávicím enzymům a jeho sliznice je tím vším pořádně drážděna. Dlouhotrvající dráždění sliznice ji nejen poškodí, ale může vést i ke vzniku rakoviny. Podle toho, jaké množství nestrávené potravy vytéká ze žaludku nesprávným směrem a podle toho, kolik je v tom kyseliny, mění se intenzita příznaků. Mnoho lidí o tom, že jejich hrtan je v ohrožení, ani neví. Ti ostatní se nějak snaží problém řešit. Zopakuji: pálení žáhy je vyvoláno uvolněním svalu mezi hrtanem a žaludkem a pohybem obsahu žaludku zpět přes hrtan.
Strava a nápoje velmi významně ovlivňují vznik pálení žáhy.
I když je pravda, že příjem a složení potravy jsou nejčastějšími faktory, které ovlivňují, zda pálení žáhy vznikne, jak je silné, jak dlouho trvá a zda se stav zhoršuje, existují i jiné důvody, proč se může pálení žáhy objevit.
Takové těhotenství je třeba jen přežít. Stres zodpovědně a upřímně řešit. Pokud ale nejste těhotná, ani vás nepřeválcoval stres, dokonce ani nepomáhají dobře rozkousané mandle bez slupky, je třeba upozornit na váš problém lékaře a ten asi začne pátrat i po možné infekci nebezpečným mikroorganizmem Helicobacter pylori. (Přesné vyšetření je možné i - bez odporných hadiček v žaludku - z vydechovaného vzduchu.) Samozřejmě, pálení žáhy může zažít každý, ale nesmí to být častým a opakovaným příznakem. Nenechte si tedy v hrdle zbytečně hořet ani malý plamínek. Mohl by být předzvěstí velkého požáru.
Helicobacter pylori není dobrý kamarád
I když byl tento mikroorganizmus objeven v roce 1875 (v Německu), největší popularitu získal až za posledních asi dvacet let. Dává se do souvislosti nejen s vředovou chorobou a rakovinou žaludku, ale i s kožními problémy. Diagnostika i léčba této infekce patří do rukou gastroenterologa.
Jak dostat pálení žáhy pod kontrolu?
Důsledně omezte spotřebu tuků, smažených a mastných jídel.
Nejezte najednou příliš mnoho, zabraňte pocitu „přeplněného žaludku".
Nejezte příliš pozdě (minimálně čtyři hodiny před spaním - ideální je jít spát trochu hladový a těšit se na snídani).
Zvyšte příjem vlákniny.
Omezte příjem soli a slaných jídel.
Omezte příjem čokolády, pepermintu, kávy, alkoholu a syrové cibule.
Nepijte na noc žádný alkohol.
Vyhýbejte se citrusům a pikantním jídlům, pokud způsobují bolest hrtanu.
Nelehejte si hned po jídle a ve spánku se vyhýbejte poloze na pravém boku, mějte více pod hlavou.
Pokud je to potřebné, upravte si hmotnost.
Nepoužívejte sodu bikarbonu ani jiné tabletkové a práškové „neutralizátory" - raději rozkousejte několik mandlí.
Pokud si přece jen způsobíte poškození sliznice a objeví se bolesti v žaludku nalačno nebo po jídle, snažte se podpořit rychlé hojení sliznice takhle:
Úplně vynechejte alkohol, mléčné výrobky, černou kávu, bublinkové nápoje, černé koření, smažená jídla, uzeniny, slané potraviny, ocet kysané zelí a zeleniny v kyselém nálevu, kyselé ovoce.
Jezte pravidelně a nepřejídejte se.
Pálení žáhy a alergie
Pokud trpíte pálením žáhy dlouhodobě a rozhodli jste se pro typicky „mužské" řešení: „Vždyť existuje tolik léků proti kyselině!" anebo váš jediný způsob řešení vředů žaludku jsou léky na potlačení tvorby kyseliny v žaludku (antacida), počítejte s tím, že se vystavujete novému problému - alergii. Podle rakouských a maďarských výzkumníků, kteří prokázali tento negativní vliv antacid na vznik potravinové alergie na zvířatech i na lidech, je toto riziko zvýšené proto, že léky proti kyselosti oslabují enzymatické trávení bílkovin, a tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se do krve dostanou nenatrávené cizorodé bílkoviny a problém je na světě!
Jak upozorňuje profesorka Jensen-Jarolim, imunoložka z vídeňské univerzity, toto riziko je největší tehdy, když člověk současně s užíváním antacid zkonzumuje nějakou novou potravinu. Takže, když už musíte používat léky proti kyselině, vyhýbejte se exotickým a nevyzkoušeným potravinám.
Pokud jsem pozitivní a léčím se na Helicobacter, je třeba vyšetřit i moji rodinu?
Evropská gastroenterologická společnost ve svých doporučeních tuto povinnost neuvádí, ale je na lékaři, aby zvážil každý případ individuálně a rozhodl o postupu diagnostiky a léčby. Rodinné příslušníky (příbuzné prvního stupně) je však třeba vyšetřit, pokud se u člena rodiny vyskytne rakovina žaludku.
Co všechno může Helicobacter napáchat?
Může být příčinou vředové choroby žaludku anebo dvanáctníku, reflexní choroby hrtanu (projevuje se nejčastěji pálením žáhy a bolestí za hrudní kostí), chronické gastritidy (zánět sliznice žaludku) a rakoviny žaludku. V těchto případech je léčba potřebná, až přímo nezbytná.
Infekce Helicobacter se dává též do souvislosti se vznikem atopických ekzémů a jiných kožních onemocnění, ale léčbu těchto problémů negarantuje přeléčení infekce Helicobacter pylori v žaludku.
Mám kamaráda, který je na Helicobacter léčen už třikrát po sobě. Co se stane, pokud moje léčba nebude úspěšná?
Pokud vaše těžkosti po léčbě nezmizí a kontrolní vyšetření prokáží přetrvávající přítomnost Helicobacter, použije se silnější léčba - čtyřkombinace, která bude obsahovat jiná antibiotika než původní trojkombinace. Pokud ani intenzivní léčba nebude vést k úspěchu, musí se udělat kultivační vyšetření vzorků sliznice (to předpokládá další sondu do žaludku a odběr vzorků), které zjistí přesnou citlivost mikroorganismů na konkrétní antibiotika. Ta se potom nasadí. Znám však i lidi, kteří se navzdory těmto postupům infekce nezbavili.
Co mohu udělat, abych Helicobacter (znovu) někde nechytil?
Tohle jsou čtyři jednoduché a účinné věci, které sice nemohou zaručit, že se nikdy nenakazíte, ale Helicobacter bude mít minimální šanci:
Dodržujte důkladnou hygienu (naštěstí vy patříte k těm méně než 40 % mužů, kteří si například po použití veřejných toalet myjí ruce mýdlem!)
Pravidelně konzumujte probiotické bakterie (alespoň 1krát denně).
Pravidelně konzumujte česnek (aspoň 5krát týdně, stačí, když bude součástí jídla - i po tepelné úpravě má antimikrobiální účinek).
Pravidelně konzumujte brokolici - zabíjí Helicobacter přímo v žaludku.
Z knihy dr. Igora Bukovského „Návod na přežití pro muže". Vyšlo v roce 2007. Vydala AKV.