Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Avokádo, pro chuť, na pleť, pro maminky i proti únavě

Český název zní hruškovec přelahodný. Ten přívlastek je opravdu výstižný. Je to skutečně velmi dobrý plod, ovšem avokádo musí být správně zralé. Hrušce se také podobá – někdy, záleží na odrůdě. Někdy připomíná spíše velké vajíčko, ovšem tmavě zelené.
|
Typ článku: Encyklopedie

Možná vám to bude připadat divné, ale řadí se mezi ovoce!

Avokádo je bohaté na vitaminy, minerály – a tuk. Snad proto ho někteří výživáři nedoporučují. Jenže ten tuk je pro tělo příznivý, takže pokud se současně nenandaváme špekem a jitrnicemi, určitě nám avokádo neublíží. Naopak. Hlavní složku v avokádovém oleji tvoří kyselina olejová a ta má antioxidační vlastnosti. Snižuje hladinu triglyceridů i škodlivého cholesterolu LDL a pomáhá udržovat hladinu dobrého cholesterolu HDL. (Někdy se mu říká hodný cholesterol – to aby se dobře pamatovalo rozlišení zkratek HDL a LDL.) Příznivě ovlivňuje srdečně cévní a nádorové choroby. Olej z avokáda rozšiřuje cévy.

Avokádo je též vynikajícím zdrojem bílkovin a často se doporučuje kojícím matkám. Obsahuje lecitin, označovaný někdy za «potravu mozku».

Taky na pokrývku hlavy má dobrý vliv – pro vysoký obsah kyseliny pantotenové se hodí k léčení kožních nemocí a vypadávání vlasů.

Působí velmi dobře na osoby s nízkou hladinou krevního cukru, tedy při hypoglykemii. Z tohoto důvodu lze avokádo doporučit i při redukčních dietách; dlouhodobě totiž potlačuje pocit hladu. Navíc prý (spolu s lněným semínkem) pomáhá podpořit produkci testosteronu. (Když je ho málo, místo aby se energie využila, ukládá se do tukových zásob.) Zamilujte se buďto do avokáda nebo do vhodného partnera: Zamilovaní, sexuálně aktivní lidé totiž mají dostatek testosteronu a většinou tolik netloustnou.

Víte, že avokádo obsahuje všechny esenciální aminokyseliny? To jsou ty, které k životu nezbytně potřebujeme a sami si je neumíme vytvořit.

Působí též příznivě na játra. Obsahuje vitamin E, provitamin A, vitamin C. Z béčkových vitaminů v něm je B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, B5 (kyselina pantotenová), kyselina listová a B6 (pyridoxin).

Avokádo někdy dokáže pomoci i při střevních infekcích – odborníci v něm objevili něco jako antibiotika.

Též pro bledá děvčata je vhodné – obsahuje dobře stravitelné železo.

Také v něm našli lutein; to je barvivo, které má silné antioxidační účinky. Prospívá například očím. Prostě avokádo je skvělé opravdu po všech stránkách (mimochodem, jako afrodiziakum je používali už staří Aztékové). Ale hlavně je moc dobré.

Všude už je spousta receptů na přípravu avokáda. Myslím, že nejlepší je ten nejjednodušší: kostičky avokáda pokapeme citronovou šťávou a posolíme bylinkovou solí. Jíme okamžitě, tak je to nejzdravější, protože avokádo nestačí zoxidovat a zhnědnout. (Pokud ho připravuji pro sebe, někdy ho ani nestihnu posolit… J Už i v Čechách zdomácněl recept na tradiční gaucamole: cibulku nakrájíme na malinké kostičky; pokud je palčivější, doporučuji ji přelít vroucí vodou a vodu slít. Správně zralé avokádo rozmačkáme, našleháme, ochutíme citronovou šťávou, solí a chilli kořením a smícháme s tou cibulkou. Mažeme na pečivo.

Některý druh avokáda se dobře loupe, jiný – s tvrdší slupkou – je lepší rozpůlit, vyjmout jádro a pak vnitřek vydlabat.

To jádro si můžete zasadit a pěstovat jako pokojovou květinu. Máte-li ovšem vysoké stropy; je to totiž poněkud bujnější zeleň. Taky budete bujní, když budete jíst avokádo. Obsahuje ještě ke všemu speciální druh cukru, který dodává energii chronicky unaveným osobám. I já jsem si prošla obdobím chronické únavy, takže když vidím avokádo, mám ony proslulé pavlovovské reflexy.

Avokádo zasytí podobně, jako kdyby si člověk dal vajíčko. Jenže někdo nemá vajíčko povolené, protože má vysoký cholesterol. A vy už víte, že avokádo se naopak doporučuje lidem, kteří s cholesterolem mají problémy. Tak jestli vám nevadí, že nebudete mít žloutek žlutý, ale zelený, dejte si na chleba avokádo. Do oloupaného, rozpůleného avokáda zaboříme ostrou lžičku nebo speciální vykrajovátko a vykroužíme polokouli. Tu pak servírujeme na chlebíčky. Některé odrůdy opravdu chutí připomínají žloutek.

Mimochodem, avokádo má dokonce více vitaminu E než zmíněný žloutek! Éčku se někdy říká rozmnožovací vitamin; to proto, že je potřebný pro nastávající rodiče.

Pokud na slupce zbyde kousíček zelené hmoty, můžeme si potřít pleť – ušetříme za pleťovou masku, která dodá vitamin E a zatočí s volnými radikály. Je však lepší si ji smýt, než se nám členové rodiny vrátí domů. Mohli bychom jim připadat poněkud zelenější… Pokud ji stihneme smýt, naopak jim budeme připadat zdravější, hebčí a mladší.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2867
Datum: 3. 3. 2015