Banánový chlebíček s vlašskými ořechy
3 větší zralé banány, 3 vrchovaté lžíce medu, ½ najemno nastrouhaného jablka (bez slupky), ½ bio citronu, 1 větší hrst rozinek (můžeme předem namočit), 1 menší lžička skořice (může být i koření do perníku), 50 g sójového jogurtu (cca 2 vrchovaté lžíce), 80 g slunečnicového oleje, 250 g hladké pšeničné mouky, 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů, ½ lžičky jedlé sody, 2 malé hrstky nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Banány rozmačkáme ve větší míse vidličkou, přidáme med, jablko, citronovou šťávu (lze použít i kůru), rozinky a skořici a vše zamícháme. Dále přidáme jogurt a vlijeme olej a opět zamícháme. Do směsi přesejeme mouku, přidáme obě kypřidla, zamícháme stěrkou a nakonec vmícháme ořechy.
Vlijeme do podélné litrové formy na chléb (vymaštěné tukem a vysypané moukou), vložíme do trouby, vyhřáté předem na 180 oC, a pečeme 40-45 minut, dokud není špejle po zapíchnutí a vytažení suchá. (Ke konci je dobré troubu ztlumit na 170 oC, aby se chlebíček nepřipálil.)
Vyklopíme z formy a krájíme až po vychladnutí.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.