Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Banánový chlebíček s vlašskými ořechy

Tento jednoduchý a rychlý moučník se u nás doma stal hitem. Žádné mléko, žádná vejce, bez cukru… to zní jako výzva, co myslíte? A navíc velice dobrý způsob, jak v domácnosti využít nadbytek zralých banánů.
|
Typ článku: Recepty

3 větší zralé banány, 3 vrchovaté lžíce medu, ½ najemno nastrouhaného jablka (bez slupky), ½ bio citronu, 1 větší hrst rozinek (můžeme předem namočit), 1 menší lžička skořice (může být i koření do perníku), 50 g sójového jogurtu (cca 2 vrchovaté lžíce), 80 g slunečnicového oleje, 250 g hladké pšeničné mouky, 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů, ½ lžičky jedlé sody, 2 malé hrstky nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Banány rozmačkáme ve větší míse vidličkou, přidáme med, jablko, citronovou šťávu (lze použít i kůru), rozinky a skořici a vše zamícháme. Dále přidáme jogurt a vlijeme olej a opět zamícháme. Do směsi přesejeme mouku, přidáme obě kypřidla, zamícháme stěrkou a nakonec vmícháme ořechy.

Vlijeme do podélné litrové formy na chléb (vymaštěné tukem a vysypané moukou), vložíme do trouby, vyhřáté předem na 180 oC, a pečeme 40-45 minut, dokud není špejle po zapíchnutí a vytažení suchá. (Ke konci je dobré troubu ztlumit na 170 oC, aby se chlebíček nepřipálil.)

Vyklopíme z formy a krájíme až po vychladnutí.

Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 515
Datum: 4. 12. 2025