Boršč
Na oleji opékáme cibuli, celer a mrkev asi 4 minuty. Přidáme polévkový základ, zalijeme vodou a vaříme. Když začne vývar vřít, přidáme řepu a vaříme ještě asi 20 minut. Mezitím si v misce smícháme jogurt a smetanu.
Uvařenou polévku rozmixujeme a přidáme citrónovou šťávu. Necháme vychladnout na teplotu přiměřenou na podávání a potom přidáme smetanu smíchanou s jogurtem.
Zbývající smetanou ozdobíme polévku na talíři smajlíkem, srdíčkem nebo květinkami.
Poznámka kuchaře: Řepu můžete připravit i v troubě. Troubu předhřejte na 190 ˚C, řepu dejte na plech, přikryjte alobalem a pečte asi hodinu. Upečenou řepu vyjměte, nechejte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte k vývaru a pokračujte podle receptu.
Z knihy Hneď to bude, anjelik, kterou vydala Ambulance klinické výživy v roce 2011