Brokolice, při rakovině i pro oči
Brokolice se doporučuje při chorobách jater, žlučníku, žaludku a ledvin. Pomáhá též při prevenci i léčbě rakovin, zejména při rakovině plic, prostaty, děložního čípku a prsu. Už mnoho let ji doporučuje i MUDr. Vlastislav Páca z Příbrami! Protirakovinné účinky má prý i díky dobře využitelnému selenu a také díky indolům, které ovlivňují metabolismus hormonu estrogenu.
Je praktické vařit ji jen tak v páře – uchová si barvu i chuť a navíc je to velmi rychlá příprava. Když křížaté zeleniny (tj. kromě brokolice třeba i kapustu, zelí, tuřín, vodnici, květák…) vaříme ve vodě, vylouhuje se tam polovina indolů, pomocníků v boji proti rakovině. No a my tu vodu pak i s těmi pomocníky vylejeme…
Brokolice ve srovnání s květákem méně nadýmá a není prý tak náchylná přijímat dusičnany. Máte-li málo železa, nezatěžujte se «železným šrotem» z lékárny, dejte si brokolici. Máte-li náběh na zákal očí, dejte si ji taky, protože obsahuje lutein a ten je na oči «specialista». Žádá-li si vaše tělo vápník, sáhněte po brokolici. Na výživářské konferenci v roce 2004 v Teplicích zaznělo, že vstřebatelnost vápníku z mléka je 32 procent, zatímco z brokolice 60 procent! Leze-li na vás rýma, chřipka, dejte si pro změnu brokolici. Má hodně vitaminu C. No a máte-li vysoký tlak, hádejte, co vám doporučím? Neřeknu, ale měli byste vědět, že brokolice obsahuje hodně draslíku a ten, jak známo, krevní tlak snížit umí.
Brokolice obsahuje sulforafan. To je takový «rafan» na rakovinu. Aspoň se to tak jeví na vědeckých pracovištích. Možná, že se dočkáme opět nějakých kapslí, co se špatně polykají a stojí hromadu peněz. Proč ne, když někomu zachrání život. Já bych ale byla spíš pro prevenci a pro pochutnání. Dopřávejme si celou brokolici, pochutnejme si a buďme zdraví. A třeba si přečtěme kapitolu z Malého prince o té studánce. Ono to spolu souvisí. Vypreparovat součástky z nějakého celku není nejlepší řešení.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.