Celozrnné obiloviny snižují hladinu inzulínu a cholesterolu
Ve studii na skoro 3 000 dospělých lidech středního věku se ukázalo, že často konzumace celozrnného chleba či cereálií s otrubami snižovala hladinu celkového cholesterolu a LDL („špatného“) cholesterolu i zvyšovala citlivost na inzulín.
Rubrika: Cholesterol
| Typ článku: Studie
Lidé, kteří konzumovali nejvíce celozrnných obilovin, měli i nižší BMI (index tělesné hmotnosti), který je měřítkem nadváhy, resp. obezity. Současně konzumovali méně alkoholu, méně masa, méně kouřili, častěji užívali multivitamínové tablety a jedi více ovoce a zeleniny.
Studie vypracovaná pod vedením dr. Paula Jacquesa ukázala, že vliv konzumace celozrnných obilovin může být nejsilnější u lidí s nadváhou a s nejvyšším rizikem inzulínové rezistence.
American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:390-398
Počet přečtení: 3883
Datum: 12. 10. 2006