Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Četl jsem článek v novinách, který uváděl, že lidé mohou jíst jedno vejce denně a jejich hladina cholesterolu přitom nestoupne. Jak je to možné?

Průmysl, který produkuje a nabízí výrobky s vysokým obsahem cholesterolu, se snaží přirozeně jeho vliv na naše zdraví bagatelizovat a neváhá za tímto účelem vydávat značné částky.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Rady lékaře

Dobrým příkladem je průmysl výroby vajec, který podporuje „výzkum“ snažící se prokázat, že vejce hladinu cholesterolu nezvyšují a že proto každodenní konzumace vajec naše životy nijak neohrozí.

Průmysl, který produkuje a nabízí výrobky s vysokým obsahem cholesterolu, se snaží přirozeně jeho vliv na naše zdraví bagatelizovat a neváhá za tímto účelem vydávat značné částky. Dobrým příkladem je průmysl výroby vajec, který podporuje „výzkum“ snažící se prokázat, že vejce hladinu cholesterolu nezvyšují a že proto každodenní konzumace vajec naše životy nijak neohrozí.

Většina z nás však ví, že vejce jsou na cholesterol velmi bohatá; obsahují jej na váhu osmkrát více než hovězí maso. Vejce jsou také obtížena nasycenými tuky, o kterých je známo, že zvyšují hladinu cholesterolu. Pracovníci průmyslu výroby vajec prokazují značnou dávku vynalézavosti v tom, jak se pokoušejí „objevit“ výsledky, které by byly jejich produktu příznivě nakloněny.

„Úspěch“ jejich experimentů byl umožněn tím, že ke svým pokusům vybírali takové lidi, kteří již i bez vajec konzumovali stravu s vysokým obsahem cholesterolu. Když lidé konzumují 400 až 800 mg cholesterolu denně, což se týká většiny obyvatel naší země, pak polykání dalšího přídavku cholesterolu má na hladinu krevního cholesterolu již jen velmi malý vliv. Byli-li tedy tito lidé ze zmíněných studií nejprve saturováni cholesterolem z jiných zdrojů, jako je drůbež, ryby a hovězí maso, pak přídavek jednoho nebo dvou vajec denně nehrál žádnou anebo jen minimální roli.

Když však lidé, kteří jedí stravu s nízkým obsahem cholesterolu, začnou konzumovat jediné vejce denně, jejich LDL cholesterol, tedy škodlivá frakce krevního cholesterolu, stoupne o 12 procent. Mnohé další dobře podložené studie, prováděné výzkumnými ústavy pracujícími nezávisle na potravinářském průmyslu, jasně prokazují škodlivé účinky konzumace vajec na hladinu krevního cholesterolu.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 4238
Datum: 13. 1. 2009