Cibulačka s opékaným chlebem a šalvějí
10 cibulí (směs bílých, červených, šalotek, na plátky), 1 pórek, 4 stroužky česneku, hrstka listů šalvěje, 1 litr zeleninového bujonu, 2 lžíce rostlinného margarínu, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce olivového oleje, bageta na krajíce
Na nízkém ohni rozehřejeme margarín a olej a přidáme šalvěj s česnekem. Přimícháme cibuli, pórek, špetku soli a pepře a vaříme pod pokličkou 30 minut. Potom odkryjeme a vaříme dalších 20 minut za občasného míchání, aby se cibule nepřipálila. Vlijeme bujon a necháme 10 minut zvolna vařit.
Mezitím opečeme do hněda v troubě krajíce bagety. Do polévky vmícháme lahůdkové droždí a podle potřeby ochutíme. Podáváme posypanou pečeným chlebem a šalvějí.
Nejdůležitější přísada je v tomto případě trpělivost. Velmi pomalou karamelizací totiž dostane cibule jedinečnou chuť.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.
Počet přečtení: 4019
Datum: 30. 8. 2013