Čokoládové kuličky obalené v mandlích
Do kuchyňského robotu dejte datle a kešu oříšky a rozmělněte je na pastu. Pak přidejte mandlové máslo a směs znovu v robotu promíchejte. Přidejte kakaový prášek, datlový cukr, vanilkový extrakt a 1 čajovou lžičku vody. Několika pulzy vše dobře smíchejte.
Prsty uždíbněte kousek hmoty, abyste zjistili, jestli dobře drží pohromadě. Je-li drobivá, přidávejte po lžičkách vodu, až bude možné z hmoty vytvářet kuličky. Je-li hmota naopak příliš měkká, dejte ji asi na 20 minut do chladničky, aby ztuhla. Je-li i potom moc měkká, přidejte do ní po lžičkách trochu kakaa.
Rukou oddělujte vždy malý kousek hmoty a dlaněmi z něj vyválejte kuličku o průměru 2-3 cm. Kuličky skládejte na tác. Takto zpracujte všechnu hmotu.
Do ploché misky nasypte mleté mandle a kuličky v nich úplně obalte. Je-li třeba, mandlovou drť do kuliček trochu zatlačte. Kuličky dávejte zpět na tác a před podáváním je nechte ztuhnout v chladničce.
Poznámka: Jestliže máte datle, které nejsou dostatečně měkké, namočte je na 20 minut do horké vody. Před použitím je nechte okapat.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.