Čokoládovo-oříškové sušenky, zdravá alternativa sladkého
S přicházející zimou se přirozeně zvyšuje i chuť na sladké. Jak ale tuto chuť zažehnat a přitom do sebe nedostávat extrémní množství cukru? Zkuste si s námi připravit skvělé čokoládové sušenky s oříšky, které neobsahují cukr, mouku a mléčné výrobky, hodí se tak pro osoby se zvýšenou intolerancí na lepek a laktózu.
Rubrika: Moučníky, dezerty
| Typ článku: Recepty
Receptů na zdravé sušenky najdete mnoho, ale ne všechny si můžete upravit podle svých potřeb nebo chuti. Tyto mohou být vhodné například i pro diabetiky, suroviny ovšem nahrazujte obezřetně.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky mletých oříšků
- 4 lžíce čekankového sirupu
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/3 lžičky skořice
- 1/3 lžičky koření na perník
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky rozpustné kávy
- 2 lžíce strouhané čokolády nebo čokoládových chipsů
- 1 lžička lněných semínek
- 4 lžičky vody
Postup
Všechny suché ingredience kromě lněných semínek smíchejte v míse a oříšky umixujte v mixéru na větší kousky. Lněná semínka smíchejte nejprve s vodou a potom je následně přidejte do směsi společně se sirupem. Můžete zvolit i jiný, než čekankový, ale pozor na obsah cukru. Ze smíchaných ingrediencí vytvořte lepkavou hutnější hmotu, ze které vyrobíte sušenky. Jejich tvar necháme čistě na vás. Položte je na pečicí papír na plech a na závěr je můžete posypat například zbylou čokoládou nebo oříšky. Pečte v troubě dozlatova při teplotě 200°C.
Počet přečtení: 3513
Datum: 21. 11. 2018