Domácí celozrnné buchty (12 buchet)
Suroviny jemně promícháme a necháme vykynout na teplém místě.
1 š polohrubé mouky, 2 š celozrnné pšeničné mouky, 1 1/2 pl přírodního cukru, 1/3 čl soli, 2 pl oleje
Náplň: 12 čl švestkových povidel, olej na vymaštění pekáče
Vykynutý kvásek smícháme s ostatními surovinami, promícháme a vypracujeme těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Na pomoučněný vál položíme vykynuté těsto, pomoučníme a vyválíme středně silnou placku. Nakrájíme na 12 stejných dílů, na každý dáme švestková povidla a okraje spojíme. Na olejem vymaštěný pekáč klademe buchty spojem těsta dolů. Dáváme je asi 1,5 cm od sebe. Na teplém místě necháme dokynout a pečeme ve středně teplé troubě 12-15 minut. (Zpočátku může být trouba rozpálená naplno, ale ihned po vložení pekáče teplotu snížíme.)
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin