Domácí ovesný bio chléb
135 g slunečnicových semínek, 90 g lněných semínek, 65 g lískových oříšků nebo mandlí, 145 g ovesných vloček, 2 lžíce chia semínek, 4 lžíce psyllium - celá semínka (semínka jitrocele indického), 2 lžičky nerafinované mořské soli, 1 lžíce javorového sirupu nebo medu, 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (za studena je tuhý), 350 ml vody
V míse pečlivě smíchejte všechny suché ingredience. Potom vmíchejte javorový sirup, olej a vodu. Vypracujte tužší hmotu a nechte semínka nasáknout. Pokud je těsto příliš tuhé a rozpadá se, přidávejte po lžičkách vodu. Potom pomocí zadní strany lžíce uhlaďte povrch a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat. Pokud nespěcháte, nechte těsto odpočívat klidně přes noc. Připravené těsto poznáte tak, že drží svůj tvar.
Předehřejte si troubu na 175° C. Těsto si dejte v troubě na prostřední pozici v chlebové pečící formě. Pečte 20 minut, potom formu otočte vzhůru nohama, přímo na mřížku a pečte dalších 30–40 minut. Upečený chléb poznáte tak, že když na něj poklepete, zní dutě. Před krájením nechte chléb úplně vychladnout.
Dobrou chuť přeje Denisa Kantorová