Dusičnany ve vodě a riziko rakoviny tlustého střeva
U některých zranitelných skupin obyvatel mohou dusičnany, které se dostávají do pitné vody z průmyslových hnojiv používaných v zemědělství anebo z lidského či zvířecího odpadu, zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva, takové jsou výsledky studie vypracované v americké Iowě.
U některých zranitelných skupin obyvatel mohou dusičnany, které se dostávají do pitné vody z průmyslových hnojiv používaných v zemědělství anebo z lidského či zvířecího odpadu, zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva, takové jsou výsledky studie vypracované v americké Iowě. Mezi ohrožené patří lidé s relativně nízkým příjmem vitamínu C, stravou, která obsahuje relativně hodně masa, či lidé, u kterých v minulosti proběhlo zánětlivé onemocnění střev.
Podle vedoucí studie, dr. Anneclaire De Roos, zůstává však přesto otázka, zda dusičnany mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva, nejasná. Některé předešlé studie totiž nenalezly žádný vztah či smíšené výsledky.
Epidemiology, November 2003
Počet přečtení: 4332
Datum: 21. 10. 2005