Globální oteplování zlepšuje sklizeň, ale snižuje množství živin
Výživová hodnota plodin klesá, neboť i když při vyšších hladinách oxidu uhličitého rostliny dávají větší množství semen, semena samotná obsahují méně dusíku, uvedl Peter Curtis, profesor zabývající se životním prostředím a biologií na Ohio State University. Potravy tedy může být k dispozici více, abychom z ní získali stejné množství živin, budeme jí však muset sníst větší množství (to platí i pro hospodářská zvířata).
Oxid uhličitý je skleníkový plyn, jehož tvorba je spojena s automobilovými zplodinami a s užíváním některých dalších fosilních paliv. Někteří vědci předpokládají, že v příštích desetiletích množství oxidu uhličitého v atmosféře významně vzroste.
Profesor Curtis spolu s kolegy shromáždili data ze 159 studií vypracovaných v posledních dvou desetiletích, aby mohli posoudit účinky změn klimatu na rostlinnou produkci.