Hořká čokoláda snižuje výskyt srdečních onemocnění
Další dobrá zpráva pro milovníky čokolády! Výzkumníci z Univerzity v San Diegu sledovali 31 lidí, které rozdělili na dvě skupiny: v jedné účastníci konzumovali denně 50 g 70% čokolády, v druhé totéž množství bílé čokolády (tedy bez obsahu kakaa) po dobu 15 dní.
Rubrika: Nemoci srdce a cév
| Typ článku: Studie
Po vyhodnocení vzorků krve před a po zahájení studie se zjistilo, že ve skupině, která konzumovala hořkou čokoládu, měli účastníci po 15 dnech konzumace nižší hodnoty cukru a „špatného“ LDL cholesterolu v krvi a vyšší hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu v porovnání s konzumenty bílé čokolády. I tímto způsobem se hořká čokoláda může podílet na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Účinek je pravděpodobně způsoben protizánětlivými a antioxidačními flavonoidy, které kakao obsahuje.
Je to jedna z dalších studií, na základě které můžeme alespoň hořkou čokoládu položit ve spíži na poličku „zdraví prospěšné potraviny“.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.
Počet přečtení: 3764
Datum: 17. 10. 2016