Hřejivá čočka s kešú krémem
1 hrnek zelené nebo hnědé čočky, 2 hrnky vody, 2 lžíce oleje, 5 hřebíčků, 2 tyčky skořice, 4 bobkové listy, třícentimetrový kus zázvoru (najemno nasekaný), 1 větší cibule, 4 rajčata, 1 stroužek česneku, 1 hrnek kešú natural, půl hrnku vody, sůl
Rubrika: Luštěninová jídla
| Typ článku: Recepty
Čočku uvaříme do měkka. Ve větší pánvi zvolna smažíme cibuli, až zkaramelizuje a zbarví se do hnědočervena. Přidáme hřebíčky, skořici a bobkové listy a tak 3 minuty smažíme. Vhodíme zázvor a ještě pár minut smažíme. Vmícháme nakrájená rajčata a vaříme na středním ohni asi 5 minut, dokud nezměknou. Vmícháme uvařenou čočku a ještě chvilku necháme sedět. V mixéru rozdrtíme kešú oříšky a postupně přidáváme vodu, až vznikne bohatý krém. Teď už ho jen stačí vmíchat do čočky.
Rafinované snoubení koření a luštěnin. Pokud máte po ruce kardamomové lusky, vhoďte tak čtyři.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.
Počet přečtení: 3828
Datum: 20. 9. 2013