Hruškový koláč s mandlemi
Na náplň: 5 zralých hrušek, 400 ml mandlové smetany, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce tmavého třtinového cukru, 1 lžička skořice, špetka kurkumy (možno vynechat), 30 g kukuřičného škrobu, hrst mandlových lupínků
Tuk pokojové teploty jemně zapracujeme do mouky smíchané s mletými mandlemi. Přidáme vodu, sůl a vypracujeme těsto. Vložíme na chvíli do lednice a necháme ztuhnout. Poté ho vyjmeme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na placku o velikosti formy (ø 26 cm). Těsto vložíme do formy, propícháme vidličkou a dáme na chvíli opět do chladu.
Hrušky oloupeme, rozkrájíme na větší kousky, zbavíme jádřinců a vyskládáme je na těsto.
Do misky vlijeme smetanu, přidáme cukr, koření a škrob. Metličkou důkladně rozmícháme. Hrušky přelijeme touto směsí a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečme při 165 C asi 30 minut a ke konci posypeme mandlovými lupínky. Pečeme, dokud mandle nezhnědnou. Vyjmeme a necháme vychladnout. Na talíři můžeme opět lehce poprášit skořicí.
Recept pochází ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.