Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hypoglykémie a obezita

Žijeme v bláznivé době, kdy lidé, kteří si vybírají takové potraviny, jež jsou zdravé (a kteří soucítí se životem zvířat), jsou často považováni za podivíny. Za normální jsou naopak považováni lidé, jejichž stravovací návyky napomáhají vzniku celé řady nemocí (a jsou odvislé na nesmírném utrpení).
|
Typ článku: Články

Například dezorientace způsobovaná lehčími případy hypoglykémie je dnes tak běžná, že se většina lidí domnívá, že je to „normální". Neuvědomují si, že pocity slabosti, motání hlavy nebo zmatku, které někdy zakoušejí, jsou výsledkem poklesu jejich hladiny krevního cukru. A rovněž si neuvědomují, že toto je důsledkem jejich výběru potravy. Hypoglykémie se objevuje všude tam, kde lidé konzumují značná množství masa, cukru a tuků.

Ve své nejmírnější formě způsobuje hypoglykémie pocity zmatku, nejistoty a nedostatku sebedůvěry. V obtížnějších případech nemusejí její oběti dočasně vědět, kdo anebo kde jsou. V krajním případě může být důsledkem hypoglykémie koma a smrt.

Možná se domníváte, že úprava spotřeby cukru je tím hlavním faktorem, chceme-li zabránit hypoglykémii, v procesu jejího vzniku hraje však velkou roli rovněž konzumace tuků.

Dr. S. Sweeney podával mladým zdravým studentům medicíny po dva dny stravu s velmi vysokým obsahem tuku. Pak je podrobil testu glukózové tolerance. Všichni vykazovali známky toho, že jejich metabolismus krevního cukru byl nadbytkem tuku zcela rozvrácen. Při jiné příležitosti krmil dr. Sweeney tytéž studenty stravou sestávající z cukru, cukrovinek, sladkého pečiva, bílého chleba, pečených brambor, sirupu, banánů, rýže a ovesných vloček. Po dvou dnech této diety s vysokým obsahem cukru a škrobů je podrobil dalšímu glukózovému tolerančnímu testu. Jejich metabolismus krevního cukru nebyl zdaleka tak rozvrácen, jako v případě diety s vysokým obsahem tuku.

Pokud chcete dostat hypoglykémii či pokud ji již máte a chcete, aby se váš stav zhoršil, jezte velká množství tuku, cukru, živočišných bílkovin, mléčných výrobků a rafinovaných potravin. Držte se v bezpečné vzdálenosti od čerstvé zeleniny a celozrnných obilovin. Nevěřte všem těm povídačkám o tom, že kouření a konzumace masa škodí zdraví. A nestarejte se o to, abyste dostali vitamíny a minerály z potravy - vždycky můžete přece polknout nějakou tu vitamínovou pilulku, když se vám zachce. Není třeba se stravovat vždy ve stejnou dobu, pokud se opravdu pořádně nacpete, když se vám k tomu naskytne příležitost. Pamatujte si, že káva je klíčem k duševní čilosti a alkohol cestou k uvolnění a osvobození se od strachu. A rozhodně nezačínejte cvičit. Takový režim spolehlivě zařídí, že vaše slinivka zapomene, co kdy věděla o zdraví, a že vaše vědomí se posune spolehlivě nepříjemným směrem.

Obezita

Americký Yankee stadión byl postaven ve dvacátých letech, aby se dostalo na velké zástupy fanoušků, kteří chtěli vidět Babe Rutha hrát baseball. Při přestavbě stadiónu v sedmdesátých letech bylo nutno snížit kapacitu míst na sezení o 9 000 sedadel. Redukce počtu míst k sezení byla nutná, protože za padesát let od doby, kdy Babe máchal svou pálkou, se zadní část průměrného amerického fanouška rozšířila o 10 centimetrů. A tak bylo potřeba rozšířit sedadla ze 37 na 47 centimetrů.

Televizní reklama nám říká, že „hovězí může být skvělé, hlídáš-li svou váhu bděle". V dalších reklamách můžeme asistovat banketům, které si nezadají s královskou tabulí. Interiéry jsou přepychové, hudba elegantní, nábytek podle poslední módy, lidé k pomilování a kostýmy hovoří o velkém bohatství. „A to všechno," je nám řečeno, „při pouhých 300 kaloriích".
Nikdy se nedozvíme, že se jedná ve skutečnosti o tenounký plátek hovězího, zbavený tuku, který má „jenom 300 kalorií".

Masný a mlékárenský průmysl utrácí mnoho miliónů dolarů na podporu myšlenky, že sacharidy, jejichž zdrojem jsou např. brambory, chléb či těstoviny, jsou skutečnými viníky naší nadbytečné tělesné váhy. Doslova tisíce nestranných studií ukázaly, že toto tvrzení nestojí na vůbec žádném základě. Vzhledem k vysokému obsahu tuku je maso opravdu velmi daleko od „kalorie si hlídající" potraviny.

Renomovaný harvardský odborník na výživu, dr. Jean Mayer, vysvětlil celou záležitost takto:

„Stanete-li se vegetariánem, budete získávat větší procento svého kalorického příjmu z obilnin, luštěnin, brambor a těstovin - právě z těch potravin, kterým se většina těch, kteří drží diety, obloukem vyhýbá. A výsledkem bude, že zhubnete."

Protože lidé, kteří vyznávají naši typickou národní kuchyni, přijímají tak vysoké procento svých kalorií ve formě tuku, většina z nich vede nikdy nekončící boj s obezitou. Obezita ale není pouze estetický problém. Bylo zjištěno, že je významným průvodním faktorem při všech degenerativních (civilizačních) onemocněních, které zabíjejí a mrzačí moderního člověka.

Obézní lidé a - v poněkud menší, ale pořád významné míře - lidé s nadváhou mají vyšší výskyt srdečního onemocnění, cukrovky, jaterních problémů, nemoci žlučníku, rakoviny, artritidy a prakticky jakékoliv další civilizační nemoci. Kojenecká úmrtnost je mnohem vyšší u dětí, které se narodí obézním matkám. Obézní dospívající mohou očekávat, že se dožijí o patnáct let nižšího věku než je běžné.

Klinicky odkazuje termín „obezita" na nadměrné množství tělesného tuku. Jde doslova o to „být tučný".

Z klinického pohledu je tělesná váha, kterou většina z nás považuje za „normální", vším jiným, ale ne se zdravím se slučující hodnotou. Jak napsal jeden autor:

„Dospívající, který si udržuje váhu o 20 procent nižší než je norma, má prognózu, že se dožije o 15 let více, než je běžný věk. Váha nižší než je normální je rovněž spojena se znatelným snížením rizika onemocnění rakovinou, kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou a dalšími degenerativními onemocněními. Americké i evropské normy jsou příliš vysoké a naprostá většina Američanů a Evropanů trpí škodlivou nadváhou...

U.S. Public Health Service odhaduje, že nadváhou trpí šedesát miliónů Američanů. Ve skutečnosti může být počet Američanů, kteří mají vyšší než optimální váhu, až trojnásobně vyšší, než je vládní odhad."

Když si uvědomíme, že tzv. „normální" váha je ve skutečnosti příliš vysoká pro optimální zdraví a že velká většina Američanů je i nad touto vahou, objeví se obrázek, který není nikterak lichotivý ani nesvědčí o zdraví. To, co se v naší kultuře považuje za „normální", je ve skutečnosti již mírnou formou obezity.

Velké studie publikované v Journal of Clinical Nutrition, v New England Journal of Medicine a jinde zjistily, že vegetariáni trpí nadváhou mnohem méně než konzumenti masa. A čistí vegetariáni naklánějí jazýček na zdravotních vahách dokonce ještě více.

Skoro každý pozoruje, že čím více tělesného tuku lidé mají, tím méně je pravděpodobné, že budou cvičit. Všichni známe ty lidi, jejichž jedinou pohybovou aktivitou se jeví být cesta potravy z talíře na patro. Obvykle máme sklon se domnívat, že jejich problém s nadváhou je způsoben nedostatkem pohybu. Výzkum však ukazuje, že to funguje i opačným směrem.

Čím vyšší je obsah tuku v těle člověka, tím méně takový člověk obvykle chce cvičit. Obézní jedinci mají sklon trávit více času v posteli a i jinak bývají líní. Studie lidí hrajících tenis ukázaly, že čím vyšší procento tělesného tuku, tím méně kalorií dokázali tito lidé za minutu spálit, i když se vši tou nadbytečnou vahou spálili pohybem více kalorií. Jejich pohyby byly méně častější, menší a pomalejší.

Tak bývá osoba s nadváhou obvykle kořistí klasického dilematu, kdy nedostatek pohybu zvětšuje problém s nadváhou, což tím více snižuje jejich ochotu cvičit - což je nešťastný začarovaný kruh, který nemůže než jenom významně přispět k urychlení degenerace celého těla.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny způsobují nepopsatelné bolesti, odkazuje se na ně jako na jedno z nejbolestivějších onemocnění známých medicíně. Silná bolest, kterou kameny způsobují, je zcela zbytečná a dá se jí předcházet. Přes 99 procentům všech ledvinových kamenů lze zabránit stravou s nízkým obsahem bílkovin, vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku, stravou, která neobsahuje žádný cholesterol, nasycené tuky anebo prázdné kalorie.

Ledvinové kameny se liší podle chemického složení. Některé jsou tvořeny hlavně z kalcium oxalátu, jiné z kalcium fosfátu a další z kyseliny močové. Tvorba všech těchto druhů ledvinových kamenů připadá přímo na vrub stravě s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Čím více živočišných bílkovin jíme, tím více vápníku musí naše ledviny vyloučit. Když je naše moč bohatá na vápník, jeví tendenci vysrážet drobné krystalky vápníku do močového systému. Okolo těchto krystalů se vytvářejí ledvinové kameny. Naše hladina vápníku v moči je tak citlivá na příjem bílkovin, že koncentraci vápníku v moči lze snížit během pár hodin snížením příjmu bílkovin.

Vegetariáni žijící v USA mají méně než poloviční výskyt ledvinových kamenů oproti běžné populaci. U čistých vegetariánů se ledvinové kameny prakticky nevyskytují.

Žlučníkové kameny

Hlavní součástí téměř všech žlučníkových kamenů je cholesterol. Čím více cholesterolu se nachází ve stravě, tím více je ho přítomno v tekutinách žlučníku - a tím spíše dojde ke tvorbě žlučníkových kamenů.

Vláknina ve stravě rovněž výskyt žlučníkových kamenů ovlivňuje, avšak opačným směrem. Vláknina má sklon vázat cholesterol a odnášet jej pryč do stolice. Strava s vysokým obsahem vlákniny má za následek nižší výskyt žlučníkových kamenů s cholesterolem. Na světě se žlučníkové onemocnění, žlučníkové kameny a rakovina žlučníku nejčastěji vyskytují u lidí, kteří si vybírají potraviny s nízkým obsahem vlákniny, vysokým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem tuku, tedy takovou stravu jako náš průměrný občan.

Lidé, kteří trpí žlučníkovými kameny se obvykle nechají operovat, aby se zbavili nesnesitelné bolesti. Nízkotučná strava obsahující hodně vlákniny však nejenom zabrání vzniku žlučníkových kamenů, klinicky bylo prokázáno, že často dokáže ulevit bolesti od žlučníkových kamenů tak významně, že se chirurgický zákrok stane zbytečným.

Z knihy Johna Robbinse „Diet for a New America".

Počet přečtení: 4042
Datum: 15. 7. 2011