Jáhlový koláč s broskvemi nebo meruňkami
Ve vodě se sójovým mlékem (a špetkou soli) uvaříme přemyté jáhly na hustou kaši (asi 20-25 minut). Po odstavení ochutíme, zamícháme rostlinné máslo a instantní mouku na dohuštění kaše.
Vlijeme na vymaštěný plech a uhladíme povrch. Scezené broskve nakrájíme na menší kousky a rozložíme po celé ploše jáhlového podkladu. Posypeme slunečnicovými semínky a na povrch rovnoměrně nastrouháme (polskou) chalvu, kterou chvíli předtím vyjmeme z mrazničky. (Chalva je sladký sezamový výrobek, který je běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.) Pečeme asi 15-18 minut při 180°C, až je chalva světlehnědé barvy.
Koláč krájíme až po úplném zchladnutí, nabíráme opatrně pro jeho sice hustou, ale přesto víceméně pudinkovou konzistenci.
Jáhlový koláč není typický koláč "do ruky". Pro jeho vlhkost a hustou (avšak celistvou a nerozpadající se) pudinkovou konzistenci ho konzumujeme raději z talířku a s pomocí lžičky. Je zdravý, výživný a chutný.