Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak je možné, že byl zjištěn vztah mezi nízkou hladinou cholesterolu v krvi a rakovinou tlustého střeva?

Vědci se domnívají, že nízká hladina cholesterolu může být výsledkem již přítomné, ale nezjištěné rakoviny, která potlačuje chuť k jídlu dané osoby, a v důsledku toho i příjem potravin obsahujících cholesterol.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Rady lékaře

Ještě pravděpodobnější je, že lidé, u kterých se rozvinulo onemocnění rakovinou tlustého střeva, možná metabolizují cholesterol jinak než zdraví lidé. Pacienti s rakovinou tlustého střeva mají vyšší obsah cholesterolu ve stolici v porovnání se zdravými jedinci.

Studie naznačují vzájemný vztah mezi hladinou cholesterolu v krvi a ve stolici u osob s rakovinou tlustého střeva. Někdo tak může ukládat cholesterol získaný ze stravy ve svých cévách, zatímco jiný člověk vylučuje cholesterol do střev, kde působí jako kokarcinogen a přispívá k rakovině tlustého
střeva. Je zřejmé, že jedinou správnou a účinnou reakcí je nekonzumovat žádné potraviny obsahující cholesterol.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4359
Datum: 1. 8. 2011