Jaké jsou zdroje vitamínů B komplexu?
Pokud je jednoho mírný nedostatek, často se stává, že jej zastoupí další vitamín z této řady. Pivovarské kvasnice, které sestávají z nepatrných rostlinek, obsahují všechny složky vitamínů B komplexu.
V současné době se u nás vyskytuje rozsáhlý nedostatek vitamínů řady B, což je částečně výsledkem naší příliš rafinované stravy a částečně i tím, že rafinovaný cukr dokáže velmi rychle „krást" B vitamíny z těla. V přírodě se užívají věci v celku.
Odstranění všech B vitamínů z celého zrna při vymílání bílé mouky, s tím, že do finálního výrobku vrátíme pouze tři z nich synteticky vyrobené, je zřejmě jednou z nejhorších věcí, ke kterým mohlo dojít. Nerovnováhy, ke kterým takto dochází, jsou velmi komplexní, protože všechny B vitamíny účinkují společně.
B vitamíny se nacházejí nejhojněji v celém zrnu, v semenech, ořechách, vaječném žloutku, otrubách, pšeničných klíčcích, pivovarských kvasnicích, v čočce, fazolích, sojových bobech a zelené listové zelenině. Vitamíny řady B jsou odpovědné za trávení sacharidů. Tím, že je z obilovin či z cukru odstraníme, otvíráme dveře potížím s výživou. Nejméně polovina potravin, které se u nás běžně zkonzumují, sestává z takto ochuzených zdrojů. Např. vřídky (afty) v ústech mohou být příznakem pokročilé avitaminózy (nedostatku vitamínů řady B).
Odborníci na výživu se shodnou na tom, že užívání potravin, které obsahují celý komplex B vitamínů, předčí ve všech ohledech podávání jednotlivých B vitamínů. Bylo též zjištěno, že podávání jednoho B vitamínu může vyvolat nedostatek některých dalších B vitamínů. Nedostatek všech B vitamínů způsobuje bolestivé praskliny v ústech.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".