Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je třeba doplňovat naši běžnou stravu preparáty s obsahem aminokyselin?

Preparáty, směsi, doplňky výživy často obsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny. Je to tedy vlastně obdoba toho, kdybychom lidem podávali živočišné bílkoviny. Ale toto jsou vlastně jakési koncentrované živočišné bílkoviny.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Soubor údajů z celého světa ukazuje, že s rostoucí spotřebou živočišných bílkovin vzrůstá výskyt některých civilizačních chorob, hlavně nemocí srdce a cév. Při pokusech s lidmi živočišné bílkoviny zvyšovaly hladinu cholesterolu v krvi. Při pokusech s nám nejbližšími živočichy, s vyššími primáty, bylo v některých případech zaznamenáno, že podávání živočišných bílkovin zapříčinilo sklerózu cév. Podávání těchto aminových kyselin tedy poškozuje naše zdraví.

Relativně nejvíce může být takto zvýšen denní příjem methioninu, toho je totiž v naší stravě nepříliš mnoho v porovnání s množstvím, obsaženým v těchto aminokyselinových směsích. Příjem methioninu tedy dík takovýmto doplňkům výživy může být nezanedbatelně zvýšen. Methionin se v těle přeměňuje na homocystein a podle tzv. homocysteinové teorie právě homocystein je jednou z hlavních příčin sklerózy cév.

Lidé si tedy kupují směsi nepostradatelných aminokyselin a nevědí, že ve stravě jich mají dostatek. Nevědí, že nadbytek aminokyselin, ke kterému jim dopomáhají živočišné potraviny a ke kterému jim ještě znovu dopomáhají preparáty zakoupené v lékárně, tento nadbytek aminokyselin poškozuje jejich zdraví.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2568
Datum: 9. 10. 2009