Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Micheáš (kdo je jako Pán?)

Prorok, který žil v polovině 8. století př. Kr., za vlády králů Jótama, Achaze a Chizkijáše. – Přečtěte si knihu Micheáš.
 

Prorok Micheáš přináší poselství o soudu, útěše i vysvobození. Biblická kniha, která nese jméno tohoto proroka, je naladěna na melodii Boží milosti. Prorok nekončí svůj příběh Božím soudem: „I stane se v posledních dnech, že se hora Hospodinova domu bude tyčit nad vrcholy hor, bude povznesena nad pahorky a budou k ní proudit národy“ (Mi 4,1).

Prorok Micheáš viděl za horizont svých dní a předpověděl největší událost v dějinách lidstva: „A ty, Betléme efratský … z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů věčných“ (Mi 5,2). Pro nás, kteří žijeme po naplnění tohoto proroctví, je jasné, že ukazovalo na narození Mesiáše – toho, kdo bude věčným a konečným zachráncem a utěšitelem.

Na konci svých proroctví Micheáš položil otázku, na kterou znal odpověď: „Kdo je Bůh jako ty, který snímá nepravost, promíjí nevěrnost pozůstatku svého dědictví!“ (7,18). Tato slova byla kotvou naděje pro Boží lid v Micheášových dnech. Bůh odpouští, „oblíbil si milosrdenství“ a „opět se nad námi slituje“ (7,18). Důvodem není to, že ho hřích netrápí, ale to, že je Bohem soucitu a milosrdenství.

To je také základ naší naděje. Stojíme před Bohem stejně vinni jako izraelský lid v Micheášově době. Stále znovu odbočovali ze správné cesty a Bůh jim vždy odpustil a vysvobodil je. To platí i pro nás dnes.

Milosrdný Bože, uvědomuji si svou vinu. Vím i to, že jsi milosrdný Bůh. Děkuji Ti za to z celého srdce.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 19
Datum: 14. 9. 2024
Jitřenka
září 2024
POÚTSTČTSONE
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Odebírat emailem