Kari koření zřejmě zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
Strava bohatá na kurkumin, což je složka nacházející se v koření, které je základem kari, v kurkumě, stojí zřejmě v pozadí faktu, že mezi staršími lidmi žijícími v Indii (kde je vysoká spotřeba kari) je mnohem nižší výskyt Alzheimerovy choroby než mezi jejich vrstevníky žijícími na Západě.
Taková je alespoň hypotéza dr. Sally Frautschyové z University of California v Los Angeles.
Předchozí studie totiž ukázaly, že u venkovského obyvatelstva Indie je velmi nízký výskyt Alzheimerovy choroby - tímto degenerativním onemocněním mozku zde trpí pouze 1 % lidí starších 65 let.
Dr. Frautschyová podávala laboratorním krysám středního (9 měsíců) a vyššího (22 měsíců) věku stravu bohatou na kurkumin. Takto krmeným krysám se dařilo mnohem lépe v paměťových testech (orientace v bludišti), než jejich vrstevnicím, kterým nebyl kurkumin podáván.
Annual Meeting of the Society for Neuroscience, San Diego, California
Počet přečtení: 4560
Datum: 14. 3. 2006