Konzumace bílkovin a zlomeniny u žen
Bílkoviny ve stravě zvyšují ztráty vápníku močí a jsou spojovány ve studiích po celém světě s vyšším rizikem zlomeniny krčku. Tento vztah však nebyl studován detailně. U 85 900 žen ve věku 35-59 let v Nurses' Health Study byl sledován po šest let příjem bílkovin a po dvanáct let výskyt zlomenin. Byly shromažďovány i další informace týkající se osteoporózy, jako obezita, užívání estrogenu, kouření a úroveň fyzické aktivity.
Rubrika: Osteoporóza
| Typ článku: Studie
Ukázalo se, že u žen, které denně konzumovaly více než 95 gramů bílkovin, bylo o 22 % zvýšené riziko zlomeniny předloktí v porovnání s ženami, které konzumovaly denně méně než 68 gramů bílkovin. K tomuto zvýšení rizika docházelo ovšem jen při konzumaci živočišných bílkovin. Ženy, které jedly tmavé maso nejméně pětkrát týdně, měly o 23 % vyšší riziko zlomeniny předloktí oproti ženám, které je jedly méně než jednou týdně.
Am J Epidemiol 1996;143: 472-9
Počet přečtení: 2816
Datum: 12. 2. 2010