Konzumace celého zrna je výbornou prevencí cukrovky
Článek publikovaný v časopise Archives of Internal Medicine dokumentoval skutečnost, že konzumace celozrnných obilovin významně chrání před rozvojem cukrovky 2. typu. Studie zahrnovala data od 40 tisíc mužů a více než 150 tisíc žen. Účastníci studie byli sledováni po dobu několika let.
U bílé rýže byly odstraněny otruby i klíček - stává se tak rafinovaným sacharidem. V této studie se ukázalo, že konzumace bílé rýže pětkrát či vícekrát týdně zvyšovala riziko vzniku cukrovky o 17 %. Pravidelná konzumace rýže natural naopak riziko vzniku cukrovky snižovala - a to o 10 %.
Je dobře známo, že cukrovka souvisí v první řadě s nadbytečným příjmem tuku. Podle vědců by ale i pouhé nahrazení konzumace bílé rýže celozrnnými obilovinami jako takovými přineslo snížení rizika rozvoje cukrovky o 36 %.
Arch Intern Med 2010;170(11):961-969
Počet přečtení: 4056
Datum: 4. 8. 2013