Konzumace chipsů přispívá k degeneraci sítnice
Jeden profesor z Harvardské univerzity v nedávné době studoval pacienty v pěti největších oftalmologických střediscích v zemi a zjistil, že ti pacienti, kteří konzumovali pravidelně více rafinovaných potravin, měli vyšší riziko degenerace sítnice, ke které dochází s přibývajícím věkem a která je hlavní příčinou slepoty u lidí starších pětašedesáti let. Ti lidé, kteří jedli potraviny s vysokým obsahem tuku, známého pod názvem kyselina linoleová (který se nachází hlavně v potravinách rychlého občerstvení, jako jsou např. bramborové chipsy), měli riziko dokonce ještě vyšší.
Degenerace sítnice je proces, který trvá 30-40 let, ke změně stravy a životního stylu by mělo proto dojít již za mlada. Je pravděpodobné, že když dnes jíte spoustu nehodnotných potravin, tyto potraviny vás v tomto ohledu poškozují způsobem, který nebude ještě řadu let zjevný.
Archives of Opthalmology