Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace masa blokuje přístup tryptofanu do mozku

Příjem dostatečného množství tryptofanu není jediným výživovým faktorem při tvorbě serotoninu. O přístup do mozku soutěží s tryptofanem pět velkých aminokyselin. Potrava s vysokým celkovým množstvím těchto pěti aminokyselin tedy logicky snižuje přívod tryptofanu do mozku.
Rubrika: Náš mozek
|
Typ článku: Poradna výživy

A tak, i když je naše strava bohatá na tryptofan, ale má vysoký obsah oněch pěti aminokyselin, může to v čelním mozkovém laloku způsobit nedostatek tryptofanu. Směrodatným ukazatelem je poměr tryptofanu k množství pěti aminokyselin.

Plnotučné mléko má v porovnání s obsahem velkých aminokyselin jen malé množství tryptofanu. Tyto faktory způsobují, že mléko má z hlediska zásobování mozku tryptofanem nižší hodnotu.

Tofu je na tom přesně naopak. Má vysoký poměr tryptofanu vzhledem k pěti aminokyselinám a zároveň i vysoký obsah tryptofanu. Proto je tofu vynikající potravinou z hlediska zásobování mozku tryptofanem, který zvyšuje tvorbu serotoninu, jenž pomáhá úspěšně bojovat s depresí.

Jen co se do mozku dostane dostatek tryptofanu, rozhodují při tvorbě serotoninu další faktory životního stylu. Terapie pomocí změny životního stylu je obsahem další kapitoly.

Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 3724
Datum: 29. 4. 2009