Konzumace vajec a drůbežího masa při rakovině prostaty neprospívá
Studie, která byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že muži, kteří často konzumovali vejce a kuřecí maso s kůží měli skoro dvojnásobné riziko, že se jejich rakovina prostaty rychle rozšíří.
Na počátku studie stálo 1 294 mužů s rakovinou prostaty, a to ve stadiu, kdy se neprojevovalo ani šíření ani ústup jejich onemocnění. Během následujících dvou let došlo u 127 mužů k rapidnímu šíření rakovinných buněk anebo až k úmrtí. Nejčastější příčinou byla strava bohatá na kuřecí maso a vejce.
Předpokládá se, že v pozadí stojí obsah heterocyklických aminů. Jedná se o mutagenní látky, jež jsou přítomny ve velkých množstvích v dobře uvařeném drůbežím mase. Prokázalo se, že vzbuzují maligní nádory u krys. Konzumace vajec ovlivňuje hladinu cholinu v plazmě. Cholin je ukazatel spojený s vyšším rizikem rakoviny prostaty.
Am J Clin Nutr March 2010 vol. 91 no. 3 712-721