Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace vajec a drůbežího masa při rakovině prostaty neprospívá

Dřívější studie ukázaly, že konzumace uzenin a ryb souvisí se zvyšováním rizika onemocnění rakovinou prostaty. Existují zatím pouze dvě studie, které se zabývaly potravinami, jež přispívají k dalšímu šíření rakoviny prostaty, když již onemocnění propuklo.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Studie, která byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že muži, kteří často konzumovali vejce a kuřecí maso s kůží měli skoro dvojnásobné riziko, že se jejich rakovina prostaty rychle rozšíří.

Na počátku studie stálo 1 294 mužů s rakovinou prostaty, a to ve stadiu, kdy se neprojevovalo ani šíření ani ústup jejich onemocnění. Během následujících dvou let došlo u 127 mužů k rapidnímu šíření rakovinných buněk anebo až k úmrtí. Nejčastější příčinou byla strava bohatá na kuřecí maso a vejce.

Předpokládá se, že v pozadí stojí obsah heterocyklických aminů. Jedná se o mutagenní látky, jež jsou přítomny ve velkých množstvích v dobře uvařeném drůbežím mase. Prokázalo se, že vzbuzují maligní nádory u krys. Konzumace vajec ovlivňuje hladinu cholinu v plazmě. Cholin je ukazatel spojený s vyšším rizikem rakoviny prostaty.

Am J Clin Nutr March 2010 vol. 91 no. 3 712-721

Počet přečtení: 4520
Datum: 10. 2. 2013