Křehké šátečky
Tofu rozmixujeme v trošce vody, přidáme sladěnku, olej, vanilku a citrónovou kůru a dále mixujeme. Přidáme mouku. Celozrnná mouka potřebuje více času, aby nasákla vodou, proto se musí těsto důkladně propracovat (nesmí se lepit) a nechat odpočinout - od půl hodiny až do šesti hodin.
Těsto vyválíme mezi dvěma igelity na tloušťku 3-4 mm, rádýlkem rozdělíme na čtverce. Do středu každého čtverce klademe náplň a protilehlé rohy nad náplní spojujeme. Pečeme 15-25 minut na pečícím papíře při teplotě 160-180°C.
Náplň: vařená jablka, hrušky, vlašské ořechy, případně povidla ze švestek či hrušek (bez cukru), rozmixované tofu se sladěnkou, kurkuma, rozinky, citrónová kůra
Jednodušší varianta: Těsto o tloušťce 0,5-1 cm vložíme na vymazaný plech nebo do dortové formy a upečeme. Na hotový korpus nalijeme rozvařená jablka s agarem (můžeme ozdobit rozpuštěnou karobovou čokoládou a kokosem) a necháme vychladnout.
Pokud chcete mít těsto ještě křehčí, nedávejte žádnou vodu, naopak oleje (rostlinného tuku) použijte 200 g.
Dobrou chuť přeje Kateřina Kukosová