Které potraviny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi?
Na druhé straně platí, že pokud budeme jíst potraviny, které neobsahují cholesterol, mají nízký obsah tuku a vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlákniny, naše hladina cholesterolu bude klesat.
Jednoduché cukry způsobují mírné zvýšení hladin cholesterolu, pokud nahrazují ve stravě komplexní uhlohydráty. Když jsou společně s živočišnými potravinami obsahujícími cholesterol konzumovány rostlinné potraviny, značná část cholesterolu se ve střevech díky rostlinným sterolům nemůže vstřebat a výsledkem je nižší vzestup hladiny krevního cholesterolu.
Rostlinná strava naštěstí obsahuje optimální množství i sestavu všech těchto živin, takže jejím výsledkem je, že hladina sérového cholesterolu a naše celkové tělesné zásoby cholesterolu jsou na nejnižší a nejzdravější úrovni.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.