Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Které potraviny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi?

Hladinu cholesterolu v krvi zvyšuje spotřeba potravin, které obsahují hodně cholesterolu, živočišného tuku a živočišných bílkovin a málo vlákniny. Mezi potraviny této kategorie patří tmavé maso, drůbež, ryby, mořští korýši, vejce a mléčné výrobky.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Rady lékaře

Na druhé straně platí, že pokud budeme jíst potraviny, které neobsahují cholesterol, mají nízký obsah tuku a vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlákniny, naše hladina cholesterolu bude klesat.

Jednoduché cukry způsobují mírné zvýšení hladin cholesterolu, pokud nahrazují ve stravě komplexní uhlohydráty. Když jsou společně s živočišnými potravinami obsahujícími cholesterol konzumovány rostlinné potraviny, značná část cholesterolu se ve střevech díky rostlinným sterolům nemůže vstřebat a výsledkem je nižší vzestup hladiny krevního cholesterolu.

Rostlinná strava naštěstí obsahuje optimální množství i sestavu všech těchto živin, takže jejím výsledkem je, že hladina sérového cholesterolu a naše celkové tělesné zásoby cholesterolu jsou na nejnižší a nejzdravější úrovni.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 13021
Datum: 13. 7. 2011