Kvůli rtuti může být nutné omezit spotřebu ryb
Příjem rtuti ve vysokých dávkách může poškodit vývoj lidského plodu v těle matky stejně jako vývoj dětí, může být příčinou poruchy nervového systému a poškodit ledviny dětí i dospělých. Michigan je jediným státem USA, který vydává takováto varování na celém svém území.
Podle vědecké pracovnice Marthy Keatingové z E.P. A. jsou na území Spojených států amerických i další jezera a potoky, které jsou stejně nebezpečné jako vody v oblasti Maine.
Bostonská skupina Clear Water Action ve svých tvrzeních uvádí, že 90 % sladkovodních ryb vylovených z vod v Nové Anglii je kontaminováno rtutí, olovem, polychlorovanými bifenyly nebo dioxiny, které, pokud se konzumují častěji než jednou týdně, jsou pro zdraví člověka nebezpečné. I když tato skupina shromáždila o mořských rybách méně údajů (a proto o nich nemohla učinit podobné dramatické vyhlášení), přesto varovala veřejnost, protože i mořské ryby, které testovala, měly vysoké hladiny polychlorovaných bifenylů a rtuti.
Pravděpodobně nejznámější případ otravy těžkými kovy v souvislosti s konzumací ryb neměl nic společného s kyselými dešti. Jde o tragickou otravu sloučeninou metylrtuti následkem konzumace ryb z japonské oblasti Minamata Bay.
Problém nastal poté, co jistá japonská továrna vypouštěla tuto toxickou látku do vod zálivu. Proces bioobohacování prostřednictvím potravinového řetězce vystavil lidi, kteří jedli tyto ryby, nebezpečným hodnotám organické rtuti.
Ukázka z knihy dr. Neila Nedleyho „Život bez deprese“, kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.