Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kynuté celozrnné těsto na plněné rohlíky

Při přípravě tohoto těsta se může stát, že i po dodržení doporučeného množství surovin bude potřeba přisypat mouku nebo přidat trochu vody (podle hustoty těsta). Záleží na tom, jakou mouku se vám z obilí podaří namlít. Na tom pak závisí její jemnost, savost a lepivost.
|
Typ článku: Recepty

Těsto má být řidší konzistence, ale celistvé. Při míchání se má oddělovat od stěn nádoby. Celozrnné těsto je při zpracovávání o trochu lepivější než těsto z bílé mouky. Podle vlastního uvážení můžete přidat do těsta přísady – např. loupanou slunečnici, lněná semínka, sezamová semínka, rozinky a jiné, případně měnit druh a poměr mouky, přidat ovesné vločky atd.

Kvásek: 1 1/2 š vlažného sójového mléka, 1 čl cukru, špetka soli, 1 kostka droždí, 1 pl mouky

Suroviny zlehka smícháme a na teplém místě necháme kvásek vykynout.

4 š žitné celozrnné, jemně mleté mouky, 3 š pšeničné celozrnné, jemně mleté mouky, 2 1/2 pl přírodního cukru, 1/2 čl soli, 1 pl oleje, 3 pl sezamových semínek, 2-2 1/2 š vlažné vody.

Všechny suroviny smícháme spolu s vykynutým kváskem, dobře vypracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto položíme na dostatečně pomoučněnou pracovní desku, znovu propracujeme a rozdělíme na tři stejné díly. Další zpracování je v následujících receptech.

Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin

Počet přečtení: 5616
Datum: 25. 1. 2009