Kynuté celozrnné těsto na plněné rohlíky
Těsto má být řidší konzistence, ale celistvé. Při míchání se má oddělovat od stěn nádoby. Celozrnné těsto je při zpracovávání o trochu lepivější než těsto z bílé mouky. Podle vlastního uvážení můžete přidat do těsta přísady – např. loupanou slunečnici, lněná semínka, sezamová semínka, rozinky a jiné, případně měnit druh a poměr mouky, přidat ovesné vločky atd.
Kvásek: 1 1/2 š vlažného sójového mléka, 1 čl cukru, špetka soli, 1 kostka droždí, 1 pl mouky
Suroviny zlehka smícháme a na teplém místě necháme kvásek vykynout.
4 š žitné celozrnné, jemně mleté mouky, 3 š pšeničné celozrnné, jemně mleté mouky, 2 1/2 pl přírodního cukru, 1/2 čl soli, 1 pl oleje, 3 pl sezamových semínek, 2-2 1/2 š vlažné vody.
Všechny suroviny smícháme spolu s vykynutým kváskem, dobře vypracujeme a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto položíme na dostatečně pomoučněnou pracovní desku, znovu propracujeme a rozdělíme na tři stejné díly. Další zpracování je v následujících receptech.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin